Na Općinskom sudu u Varaždinu nastavljen je postupak protiv Matije Sučića, studenta strojarstva iz Tuhovca kojeg za sramoćenje tuži varaždinska komunalna tvrtka Univerzal. Svjedočio je danas vlasnik Univerzala Marijan Kovačić koji tvrdi da je 21-godišnjak svojim priopćenjem, kojeg su mediji prenijeli, naštetio ugledu tvrtke.

Naime, u slučaju je sporno priopćenje o javnoj tribini održanoj 14. ožujka prošle godine u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu pod nazivom "Ekološki pristup gospodarenju otpadom". Autor tog priopćenja u ime Kriznog eko stožera Varaždin je Matija Sučić, a u njemu je navedeno da "energana Univerzal polako, ali sigurno truje sadašnje i buduće generacije, s obzirom na činjenicu da se u njoj već mjesecima spaljuju frakcije smeća dobivene mehaničkom obradom na poznatom varaždinskom odlagalištu smeća".

Danas je na ročištu svjedočio vlasnik Univerzala, prokurist i predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke Marijan Kovačić koji tvrdi da već dulji vremenski period traje blaćenje Univerzala.

- Hajka protiv Univerzala traje već godina. HRAST je preko Kriznog eko stožera i njegovih članova, iako nikad nisam saznao koji su to članovi, na tribinu pozvao zagrebačkog profesora da održi predavanje. Na predavanju je bila i zaposlenica Univerzala koja mi je prenijela da na tribini nije bilo niti riječi o Univerzalu, već se govorilo o zagađivanju okoliša i spalionicama. Kasnije je medijima poslano priopćenje u kojem se navodi da Univerzal sustavno truje građane. Mi nemamo spalionicu već Energanu za proizvodnju električne energije te imamo potrebnu dozvolu za suspaljivanje otpada. Jedan smo od zagađivača, no to je unutar zakonskih dopuštenih granica i cijelo vrijeme se kontrolira - rekao je Kovačić te dodao kako je Sučić naštetio ugledu tvrtke.

- Moguće da je mladić izmanipuliran različitim interesnim skupinama, no svojim priopćenjem naštetio je ugledu tvrtke. Svjestan sam da iz dimnjaka ne izlaze cvjetići i ne poričem da energana zagađuje okoliš, no energana Univerzala nije jedini zagađivač u Varaždinu. Tu su automobili, domaćinstva i kotlovnice te ostale tvrtke – istaknuo je Kovačić i dodao kako se Energana ne koristi za spaljivanje komunalnog otpada.

- Parkovi i pilane dovoze nam svoj otpad, a to su pretežno grane i slično. U pratećim listovima to se navodi kao otpad, no nije otpad već drvna biomasa. U 9.000 tona i 4.000 tona spaljenog otpada, 90 posto se odnosilo na biomasu, dok je ostatak je gorivo iz otpada, odnosno lagane frakcije koje nastaju sortiranjem otpada i ne mogu se reciklirati poput papira i kartona. Također mi nemamo odlagalište već reciklažno dvorište gdje se otpad zaprima, sortira i kasnije reciklira. Neiskorišteni otpad se deponira na odlagalištima u Koprivnici, Vukovaru, Belišću i Donjem Miholjcu s kojima imamo ugovor – rekao je Kovačić.

Univerzal kontinuirano vrši mjerenja emisije plinova, a Kovačić ističe da nijednim inspekcijskim nadzorom nije ukazao na nepravilnosti. Potom ga je Sučićev branitelj upitao kako komentira odluku HERA-e od srpnja 2014. godine.

- Agencija je donijela rješenje da se otpad ne smije suspaljivati. No, ponavljam najveći postotak tih 9.000, odnosno 4.000 tona spaljenog otpada čini drvna biomasa. Oni su uzeli podatke Agencije za zaštitu okoliša, odnosno podatke iz pratećih listova u kojima je drvna biomasa navedena kao otpad. Iz tih podataka proizlazi da smo spaljivali otpad, no nismo. Protiv takvog rješenja nije bilo mogućnosti žalbe pa smo pokrenuli upravni spor koji još traje – zaključio je Kovačić.

Postupak će se nastaviti 12. siječnja.

Komentari

27.11.2015. 13:53h Zadnja izmjena: 23.02.2016. 11:52

Foto: I.T.