Kruhoberec na sudu s Kovačićem: "On pokušava medije i novinara ekonomski uništiti"

Objavljeno: 29.06.2015. 10:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: I. T.

Na Općinskom sudu u Varaždinu u ponedjeljak je započelo suđenje uredniku Varaždinskih vijesti Ivici Kruhobercu kojeg za sramoćenje u produljenom trajanju, teško sramoćenje i zbog povrede časti i ugleda tuže tvrtka Univerzal i njen suvlasnik Marijan Kovačić.

Kruhoberca terete zbog nekoliko tekstova koje je u objavio u Regionalnom tjedniku gdje je bio urednik. Riječ je o tekstovima pod naslovima: "Univerzal spaljuje - smeće!", "Inspekcija utvrdila nepravilnost u radu energane s dozvolnom i za opasni otpad", "U energani Univerzala izmjerlili gotovo 50 posto dušikovih oksida više od dopuštenog!", "Za predsjednika varaždinskog HDZ-a izabran donator Kukuriku koalicije!?"
"I Habuševa ekipa zbog otpada kod Bajića", "Spaljeno 18.255 t biomase i čak 9.273 t otpada, a Zakon o zaštiti zraka je prekršen" te zbog komentara s naslovom "Otpad naš svagdašnji".

- Ovdje se ne radi o sramoćenju i teškom sramoćenju. Marijan Kovačić na ovaj način pokušava medije i novinara ekonomski uništiti. Sve samo iz razloga da javnost ne sazna istinu o nepravilnosti u radu njegove tvrtke koje su utvrdile i HERA i HROTE na temelju kojih sam podnio kaznenu prijavu - rekao je Ivica Kruhoberec prije suđenja.

Na početku ročišta sutkinja je ponudila strankama mirenje, no oni to nisu prihvatili.

Optužba je istaknula da će u ovom postupku dokazati da je Kruhoberec svojim novinarskim člancima naštetio ugledu i čast Kovačiću te tvrki Univerzal te da je počinio kaznena djela teškog sramoćenja u produljenom trajanju. Obrana je istaknula da će dokazati suprotno.

Urednik Varaždinskih vijesti i bivši urednik Regionalnog tjednika se na početku izjasnio da nije kriv, a u nastavku je svjedočio Marijan Kovačić, suvlasnik i prokurist tvrtke Univerzal.

- Ovo sramoćenje i konstantno blaćenje traje od 2008. godine, a prestalo je do prije par mjeseci. Regionalni tjednik je u vlasništvo Patafte i trebalo nas je oblatiti iako smo još 2007. godine isticali da nema potrebe za sklapanje ugovora između Grada i tvrtke T7 Vis u vlasništvu Davora Patafte kojim se interventno zbrinjava komunalni otpad.Zbog toga ugovora vodi kazneni postupak i isticali smo da imamo sve dozvole kako bi se zbrinjavao komunalni otpad. No, trebalo nas je oblatiti i to su i činili - rekao je Kovačić.

Kovačić je istaknuo da su zbog članaka zbog kojih on i Univerzal terete Kruhoberca, slane inspekcije u tvrtku.

- Ne znamo koja sve inspekcija sve nije bila kod nas, a nekim člancima optuženi je širio paniku. Riječ je o ekipi oko Čehoka i Patafte koja je uz pomoć Kruhoberca bila neumorna - dodao je Kovačić.

Kruhoberec će svoju obranu iznositi tek na kraju dokaznog postupka.

Komentari