"Krvavo" more: Nakon kiše zacrvenio se bakarski zaljev

Oborinske vode obojene željeznom oksidom iz rudače terminala za rasuti teret Luke Rijeka d.d putem drenažnog kanala dospijevaju u more te se formira crvena mrlja

Objavljeno: 23.04.2014. 09:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

U Bakarskom kanalu more je u ponedjeljak bilo crvene boje. Riječ je o mrlji koja se formirala točno između terminala Luke Rijeka i mjesta gdje je nekada bila koksara.
- Vozio sam se onuda s kolegom, radimo u Hreljinu i dok smo se spuštali prema Bakru primijetili smo ogromnu crvenu fleku u moru. To sigurno ne može biti dobro. Ako nije otrovno, onda sigurno nije lijepo. U blizini je Bakarac gdje se ljudi ljeti kupaju, a zimi i ribare - rekao je čitatelj koji nam je poslao fotografiju. Mrlju je opisao kao da je ulje, intenzivne crvene boje, jačeg intenziteta nego na fotografiji, te da se vidi kako nije površinska fleka.
- Navedeni problem je poznat već otprije. Do onečišćenja mora dolazi uslijed velikih količina oborina koje su padale po otvorenom skladištu željezne rudače, točnije terminala za rasuti teret Luke Rijeka d.d. Kao posljedica navedenog, oborinske vode, obojene željeznim oksidom iz rudače, putem drenažnog kanala dospiju u more te se formira crvena mrlja - rekao je Davor Skočilić pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za urbanizam komunalni sustav i ekologiju grada Bakra. Isto su potvrdili i iz Luke Rijeka, rekavši kako proteklih dana zbog obilne kiše nije bilo nikakvih pretovaranja i operativnih radova u lučkom Bazenu Bakar.
- Posljednja dva dana ovo je područje pogođeno obilnim padalinama i za pretpostaviti je da se radi o većim količinama oborinskih voda koje su se slile u more, a koje moguće sadrže i minimalne količine zaostalih čestica prirodnih materijala, željezne rudače - rekla je Sonja Tešić rukovoditeljica marketinga Luke Rijeka. Inače, Grad Bakar već dulje vrijeme vodi borbu oko terminala za rasute terete, te su kako tvrde u ožujku 2013. godine zatražili inspekcijski nadzor.
- Od Ministarstva poljoprivrede, Uprave vodnog gospodarstva smo dobili odgovor da je izvršen inspekcijski nadzor te da je Vodopravnom dozvolom dozvoljeno ispuštanje sanitarnih otpadnih voda iz internog sustava odvodnje, odvodnja otpadnih voda i potencijalno onečišćenih oborinskih voda putem dva ispusta u more, s rokom važenja do 31. prosinca 2018. - kaže Skočilić. Isto tako na zahtjev inspekcije Luke Rijeka je zatražila od Lučke uprave Rijeka da u projekt Rekonstrukcija kanalizacije lučkog bazena Bakar, koji je u izradi, pronađe riješenje za tretman oborinskih voda sa skladišnog prostora. Zbog velikog pritoka slatke vode u zaljev zbog brojnih izvora mrlja se brzo razrijedi, a zbog morskih struja većina onečišćenja i izađe iz zaljeva, ali se sigurno dio čestica ispranih s platoa terminala taloži i na morsko dno.
- Budući da je ovaj problem prisutan već duže vrijeme naravno da je Grad Bakar zabrinut budući da je uz već prisutna onečišćenja morskog dna od dugogodišnjeg zagađivača Koksare ovo još jedan dodatni teret na podmorski ekosustav - tvrdi Skočilić.
Pročitajte više u rubrici Nepogode.

Komentari