istraga za koju nitko nije znao

Završena istraga protiv Dubravke Lekić - policija izvjestila što joj se stavlja na teret

PU Varaždinska danas je izvijestila o dovršenom kriminalističkom istraživanju protiv 77-godišnjakinje za koju se sumnja da je počinila kaznena djela Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a kako doznajemo iz povjerljivih izvora, radi se o poznatoj varaždinskoj poduzetnici Dubravki Lekić.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 25.01.2021. 12:32

Zadnja izmjena: 25.01.2021. 13:39

PU Varaždinska danas je izvijestila kako je dovršila kriminalističko istraživanje nad 77-godišnjakinjom koja je, kako se sumnja, počinila kaznena djela Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Navedena je osnivačica ustanove za zdravstvenu njegu, a ta je ustanova također i osnivač centra za rehabilitaciju i doma za starije i nemoćne osobe te predsjednica upravnog vijeća centra i doma, a kako doznajemo iz povjerljivih izvora, radi se o Dubravki Lekić, poznatoj varaždinskoj poduzetnici.

''Nenamjensko trošenje novčanih sredstava''

 Kako se sumnja, prema informacijama iz PU Varaždinske, Lekić  je donosila odluke o iznosima mjesečnih naknada koje će se isplaćivati njoj kao predsjednici upravnog vijeća, kao i drugim članovima upravnog vijeća centra i doma. - Tako su u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2018. godine isplaćene naknade u iznosu od oko 10.104.000 kuna od strane centra i u iznosu od oko 2.230.000 kuna od strane doma, unatoč činjenici što je za isplatu predmetnih naknada centru i domu nedostajalo novčanih sredstava iz ostalih prihoda te je od novčanih sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih, za naknade predsjednici i članovima upravnog vijeća, centar isplatio iznos od oko 8.000.000 kuna, a dom iznos od oko 950 000 kuna - izvijestili su iz PU Varaždinske.

Za navedene se je isplate Ministarstvo očitovalo da se radi o nenamjenskom trošenju novčanih sredstava koja se uplaćuju centru i domu u svrhu pružanja usluge smještaja njihovim korisnicima. 

''Protuzakonita isplata dobiti''

Također je utvrđeno, kako poručuju iz policije, da je Lekić kao osnivač ustanove za zdravstvenu njegu, u dogovoru sa 44-godišnjakinjom, kao odgovornom osobom te ustanove u razdoblju od 18. svibnja 2010. do 28. veljače 2011. godine, vršila isplate dobiti ustanove

- Tako je Lekić donijela devet odluka o isplati dobiti, temeljem kojih joj je dobit isplaćena, dijelom uplatama na bankovni račun, a dijelom isplatama u gotovini. Na taj je način Lekić tijekom tog razdoblja isplaćena dobit u ukupnom iznosu od oko 253 000 kuna - navode iz policije. 

''Isplata pozajmica''

Nadalje je utvrđeno, kako piše policija, da su njezine tri suradnice (od 43,54 i 39 godina) koje su obnašale dužnost ravnateljice centra za rehabilitaciju, povrijedile svoju dužnost zaštite imovinskih interesa centra, na način što su odobravale i potpisivale ugovore o pozajmicama centra prema poduzeću koje je u vlasništvu gore navedenih žena starosti 44 i 54 godine, unatoč činjenici što centar nije imao dovoljno raspoloživih novčanih sredstava iz ostalih izvora poslovanja iz kojih bi se takve pozajmice mogle isplatiti.

- Tako je isplata navedenih pozajmica u iznosu od oko 6.912.000 kuna u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2018. godine bila neosnovano isplaćena od novčanih sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih, koji je novac centru dodijeljen u svrhu brige o korisnicima - zaključuje policija. 

''Utaja poreza''

Isto tako, navodi se u nastavku policijskog priopćenja: 43-godišnjakinja kao odgovorna osoba centra i 64-godišnjakinja kao odgovorna osoba doma, zajedno s još jednom 64-godišnjakinjom, odgovornom za poslove računovodstva u obje ustanove, u odnosu na pozajmice koje su spomenute davale poduzeću u razdoblju od 2010. do 2012. godine, propustile su uvećati osnovicu poreza na dobit za kamate vezanu uz dane pozajmice te su istaknule manju osnovicu poreza na dobit i manju obvezu poreza na dobit u navedenom razdoblju, uslijed čega nije utvrđena porezna obveza u iznosima koji prelaze 20 000 kuna.

- Takvim je postupanjem od strane istih izbjegnuto plaćanje poreza na dobit u ukupnom iznosu od oko 635 000 kuna. Na taj su način ispunile obilježja kaznenog djela Utaja poreza ili carine - navode iz policije. 

Protiv svih navedenih podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu - izvijestili su iz PU Varaždinske.