prodaja putem interneta

Ljudi nikako da nauče - još jedna u nizu internetskih prijevara

Objavljeno: 30.09.2021. 11:05

Zadnja izmjena: 30.09.2021. 11:05

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su kaznenu prijavu od muškarca starosti 41 godinu. Naime, isti je prijavio kako je 29. rujna na Internetskom oglasniku objavio oglas u kojem na prodaju nudi solarni sustav za iznos od nekoliko tisuća kuna.

Na navedeni oglas mu se putem mobilne aplikacije za dopisivanje javila nepoznata osoba da je zainteresiran za kupnju sustava, te da paket pošalje poštom. Nakon dogovorene prodaje nepoznati počinitelj je prodavatelju poslao poveznicu sa lažno kreiranom stranicom gdje je trebao upisati podatke radi primanja uplate. Nakon čega je 41-godišnjak upisao i poslao podatke, nepoznati počinitelj mu je sa računa napravio nedozvoljenu transakciju od oko 3.500 kuna. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 3.500 kuna. Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Apel građanima

Policija ponovno apelira na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na Internetu, da zaštite svoje podatke i podatke svojih kartica. Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca vrlo često su sve inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke. Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun dovoljno je upisati samo IBAN.

Komentari