Provale u domove spadaju u češća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Blagdani, kao i vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja vrijeme je u kojem je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite, upozoravaju iz Ministarstva unutarnjih poslova...

Napominju kako se kažnjiva djela događaju u prijepodnevnim i ranim večernjim satima, te kako je najveći broj počinjen lomljenjem uloška cilindra brave, preskakanjem balkona, korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća (ljestve, sanduci i drugo).

Problem je i nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera poput zatvaranja vrata balkona, prozora i slično, kao jedan od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela.

Primjerice, na području Policijske uprave zagrebačke je u blagdanske božićne i novogodišnje dane (od 23. prosinca 2014. do 8. siječnja 2015.) zabilježeno oko 150 provala među kojima je 40-ak provala u kuće i stanove, nekoliko provala u vikendice, 10-ak provala u vozila, 60–ak provala u ostale objekte među kojima su šupe, podrumi i drugi prostori.

Razvijanjem samozaštitne kulture navedena kaznena djela mogu smanjiti pa i spriječiti, savjetuju u MUP-u.

- Potrebno je razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima i pod sloganom koji i policija provodi preventivne aktivnosti „Dobar susjed - siguran stan“, svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti – ističu.

Sigurnost kreće od ulaznih vrata. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun.

Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.  Obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih upitom:"Trebate li pomoć ?" i sl. Kad vam se takve osobe obrate na budite lakomisleni već pokažite sumnjičavost. Pokušajte zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i drugo.

Popišite vrijedne tehničke predmete (računala, bicikle, mobitele i sl..)  zapišite njihove serijske brojeve. Za vrijedne stvari (novac i nakit) koje držite u domu ugradite kućni sef. Ukoliko za vrijeme blagdana putujete izvan mjesta stanovanja vrijedne stvari i nakit pohranite u sefovima ili kod osoba od povjerenja.

Po mjestu događaja krećite se samo ako je to nužno kako ne bi uništavali tragove, te nazovite policiju na broj 192.

Komentari

25.12.2015. 14:37h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija