Ludbreški Farmal priznao krivnju u Aferi Hipokrat, mora platiti 2,5 milijuna kuna

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 29.10.2015. 12:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Arhiva

Na sjednici Optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda ludbreška farmaceutska tvrtka Farmal, zajedno s još osam optuženika, priznala je krivnju zbog podmićivanja liječnika opće prakse koji su zauzvrat pacijentima prepisivali lijekove te tvrke.

Optužnicom su bile obuhvaćene 364 osobe, no većina je u međuvremenu priznala krivnju i nagodila se. Posljednja među njima bila je i tvrtka Farmal koja je priznala krivnju i pristala na novčanu kaznu od 2,5 milijuna kuna.

Bivšeg predsjednika uprave Farmala Dražena Dedija nema među onima koji su priznali krivnju te je optužnica u odnosu na njega i još 41 osobu potvrđena.

Kako tvrdi Večernji list krivnju su priznala 324 liječnika i ljekarnika, koji su osuđeni na sporedne novčane kazne, uvjetne osude te rad za opće dobro. Velik dio tih presuda već je postao pravomoćan pa je tako, primjerice, pravomoćno 175 presuda u kojima je dosuđen rad za opće dobro, 128 uvjetnih presuda te devet presuda u kojima su izrečene novčane kazne.

USKOK je do sada pravomoćno optuženicima oduzeo malo više od devet milijuna kuna i sav taj novac uplaćen je natrag u državni proračun. Radi se o novcu od oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi, sudskih troškova te sporednih novčanih kazni.

Komentari