Međimurje: 24-godišnjaku kaznena prijava zbog 160 kg duhana

Objavljeno: 24.06.2014. 07:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Policijska uprava međimurska izvijestila je o kaznenim djelima i prekršajima koji su se proteklih dana dogodili na području Međimurja.

Osim krađa, međimurska je policija zabilježila nedozvoljenu trgovinu duhanom, požar  otvorenog prostora i prometne nesreće.

>> Projurio grobljem na biciklu i strgnuo ženi ogrlicu s vrata

U četvrtak, 20. ožujka policijski službenici Policijske uprave međimurske temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu izvršili su pretrage doma i drugih prostorija 47-godišnjaka iz Donjeg Pustakovca i njegovog 24-godišnjeg sina iz Držimurca, te teretnog i osobnog automobila. Kod 47-godišnjaka je pronađeno više komada vreća i nekoliko kutija ispunjenih duhanom u listu, ukupne težine 160 kg, za kojeg je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da pripada 24-godišnjaku. Pronađeni duhan je oduzet, a protiv 24-godišnjaka će se zbog kaznenog djela “Nedozvoljena trgovina“ podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

U petak, 20. lipnja oko 12:00 sati u polju zvanom "Grabanice" kod Nedelišća, nepoznati počinitelj je na zapuštenoj oranici zapalio nisko raslinje i suhu travu, nakon čega se požar proširio na susjednu oranicu zasađenu ječmom koji je izgorio na površini veličine 10x30 metara. Požar su ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Čakovec i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedelišće, a kriminalističko istraživanje nastavlja se kako bi se utvrdio počinitelj.

- S obzirom da je pred nama razdoblje intenzivne žetve i usjevi su zreli, te vrlo podložni požaru, ovaj je slučaj upozorenje i povod da građane ponovo podsjetimo da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini površina pod usjevima, šumskih površina, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda, plinovoda, naftovoda i sličnog - napominju iz PU međimurske.

Dodaju kako je zabranjeno spaljivanje za vjetrovita vremena, a za vrijeme spaljivanja potrebna je stalna nazočnost izvršioca spaljivanja s priručnom opremom za gašenje požara sve do potpunog završetka procesa gorenja. Upravo zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog i drugog gorivog otpada svake godine zabilježi se više požara na otvorenim prostorima koji zahvaćaju poljoprivredne kulture i stvaraju štetu njihovim vlasnicima.

- Uvjeti i način spaljivanja biljnog i drugog gorivog otpada na otvorenom prostoru  regulirani su županijskom Odlukom o posebnim mjerama zaštite od požara na području Međimurske županije ( Službeni glasnik međimurske županije 2/02 i dr.). Prema toj odluci zabranjeno je spaljivanje smeća, korova, suhe trave i drugih poljoprivrednih i šumskih otpadaka i ostataka biljaka nakon žetve i berbe, te loženje vatre u šumama i blizini šume od 22. travnja do 1. listopada 2014. godine. O namjeri spaljivanja potrebno je obavijestiti Vatrogasne postrojbe koje su određene kao nositelji zaštite od požara na području jedinice lokalne samouprave - podsjeća međimurska policija.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 193, policiju na broj 192 ili Centar 112 na isti broj. U slučaju kršenja ove odluke počinitelji će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna, ali ukoliko uslijed spaljivanja nastane požar koji kao posljedicu ima veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, počinitelj može i kazneno odgovarati u kojem slučaju mu prijete visoke novčane, ali i zatvorska kazna.

- Napominjemo također da je i Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od dvije do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Stoga dakle apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, te ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, i ne uništavaju prirodu i okoliš, jer "Mala nepažnja može imati velike posljedice!" - apeliraju iz PU međimurske.

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Međimurske županije dogodilo se ukupno pet prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena, te četiri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.  Prisutnost alkohola utvrđena je kod tri sudionika prometnih nesreća, a najveća je, u koncentraciji od 2,57 g/kg, utvrđena kod 25-godišnjeg vozača bicikla, sudionika prometne nesreće s ozlijeđenom osobom u Čakovcu.

Proteklog petka, 20. lipnja je, kako smo i najavili, na području Policijske uprave međimurske provedena operativna akcija "Nadzor nepropisne brzine". Tijekom akcije utvrđena su ukupno 42 prekršaja, od čega 25 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, te 17 ostalih prekršaja. Najveća utvrđena brzina kretanja, od 91 km/h, izmjerena je u Šenkovcu kod 40-godišnjeg vozača osobnog automobila iz Peklenice.

Komentari