Međimurje: Raste broj prijevara kod internetske kupovine

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 08.02.2013. 13:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: ilustracija

Na području Policijske uprave međimurske, kao i u široj regiji, u posljednje vrijeme sve više raste broj prijevara kod kupovine putem internetskih stranica.

Sve je više žrtava prevaranata koji proizvode oglašavaju preko Interneta, bez da ostavljaju kontakt brojeve ili mogućnost osobnog preuzimanja kupljene robe pa građani tek po primitku poštom mogu vidjeti kupljeno. Prevaranti umjesto naručenih vrijednih predmeta pošalju bezvrijedne ili manje vrijedne.

Stoga PU Međimurska upozorava građane da povećaju oprez prilikom internetske kupovine, posebno ukoliko kupuju skuplje stvari od osobe koja ne živi u njihovoj blizini i ne ostavlja mogućnost osobnog preuzimanja kupljene robe. Nerazmjerna cijena nekog predmeta u odnosu na onu tržišnu kupcima bi svakako trebala biti jasno upozorenje da bi se moglo raditi o prijevari.

S obzirom da se radi o prijevari, građani mogu takve slučajeve prijaviti policiji koja će poduzeti mjere da se počinitelj otkrije i ovisno o nastaloj šteti prema njemu pokrenuti odgovarajući postupak.

No ukoliko je šteta manja od 2.000 kuna kazneni je progon protiv otkrivenog počinitelja prepušten oštećenom. Uz to svakako treba o prijevari obavijestiti i vlasnika, odnosno administratora internetskih stranica, koji može radi zaštite drugih kupaca takvom prodavatelju onemogućiti daljnje oglašavanje.

Komentari