Mira Kobal na sudu: Cijeli postupak dogovoren je unaprijed s ciljem da mi se našteti

Objavljeno: 15.12.2015. 16:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Arhiva

Na Županijskom sudu u Varaždinu u utorak je nastavljeno suđenje Miri Kobal iz Kućan Marofa koju se tereti da je na štetu Gradske vatrogasne zajednice Varaždin i Vatrogasne zajednice Općine Trnovec Bartolovečki protupravno pribavila 213.259 kuna. Kobal je danas iznosila svoju obranu i istaknula da ovaj postupak unaprijed dogovoren s ciljem da joj se našteti.

U optužnici stoji da je Kobal u razdoblju od 2001. do ožujka 2006. kao knjigovođa, administrator te kontrolor u GVZ i VZO nije bila ovlaštena obavljati poslove gotovinskog plaćanja, ali je s ciljem da si pribavi nepripadnu korist u više navrata potpisivala virmane te podizala novac koji je umjesto da uplati VZO zadržavala za sebe. Kako bi prikrila manjak sredstava u društvima koja djeluju u sklopu GVZ, u bjanko nalozima navodila je razne razloge.

Mira Kobal u svoju obranu izrekla je da je postupak protiv nje vođen nezakonito i da su tijekom postupka počinjene bitne povrede odredaba kaznenog postupka.

- Smatram da je cijeli ovaj postupak unaprijed dogovoren s ciljem da se meni našteti, a sama optužnica ŽDO u Varaždinu je ishitrena - rekla je Kobal.

U odnosu na kazneno djelo koje joj se stavlja na teret optužnicom ne smatra se krivom. Istaknula je da nije bila naredbodavatelj te da joj tijekom postupka nije dokazano da bih ja potpisivala virmanske naloge. Dodala je da smatra da je knjigovodstveno-financijsko vještačenje provedeno na nezakonit način, jer se vještakinja oslanjala na izjave određenih osoba te potraživanja temelji na izjavama tih osoba, a ne na dokumentaciji.

- Želim istaknuti da je vještakinja odbila vještačenje DVD-a Biškupec. Ivica Humić koji je bio predsjednik DVD-a Biškupec, a u kojem DVD-u su se otkrile određene nepravilnosti još kada sam bila zaposlenik zajednice te je zajedno sa Zvonkom Biškupom inicirao postupak protiv mene. Pritom moram istaknuti da nepravilnosti koje su postojale u DVD-u Biškupec proizlazile su iz radnji Ivice Humića koji je koristio vatrogasni račun za svoje osobne svrhe. Naime, on se bavio autoprijevozništvom i njegov obrt, odnosno tvrtka, su bili u blokadi te je koristio vatrogasni račun da ove blokade na neki način naplati. Vidljivo je iz izvoda da su vršene uplate i isplate, a te uplate i isplate nisu prolazile kroz blagajnu - dodala je Kobal.

U svoju obranu rekla je da novac nije uzela za sebe i da određena dokumentacija nije kod nje, već da su neke druge osobe imale interes da se dokumentacija makne, odnosno da se prikriju određene radnje.

Predstavnik ŽDO u svom je završnom govoru naveo je da je tijekom postupka utvrđeno da je optužena Kobal počinila kaznena djela za koja se tereti, dok je njena braniteljica tvrdi suprotno i traži oslobađajuću presudu.

Objava presude bit će u utorak, 22. prosinca.

Komentari