Mira Kobal pravdu će tražiti na Vrhovnom sudu

Objavljeno: 10.04.2015. 12:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Zoran Stanko

Na Županijskom sudu u Varaždinu petak nastavljeno je suđenje Miri Kobal iz Kućan Marofa koju se tereti da je na štetu Gradske vatrogasne zajednice Varaždin i Vatrogasne zajednice Općine Trnovec Bartolovečki protupravno pribavila 213.259 kuna. Ona je na ročištu tražila izuzeće vještačenja financijske vještakinje i ponovo vještačenje, a s obzirom da to nije prihvatilo sudsko vijeće, pravdu će tražiti na Vrhovnom sudu.

U optužnici stoji da je Kobal u razdoblju od 2001. do ožujka 2006. kao knjigovođa, administrator te kontrolor u GVZ i VZO nije bila ovlaštena obavljati poslove gotovinskog plaćanja, ali je s ciljem da si pribavi nepripadnu korist u više navrata potpisivala virmane te podizala novac koji je umjesto da uplati VZO zadržavala za sebe. Kako bi prikrila manjak sredstava u društvima koja djeluju u sklopu GVZ, u bjanko nalozima navodila je razne razloge.

Na prošlom ročištu je svoj nalaz objasnila financijska vještakinja Vlasta Santo Olđa, koja je tada istaknula da je Kobal neopravdano podigla novac iz vatrogasnih društava i da se ne zna što se s novcem desilo, odnosno da mu nema traga.

Na ročištu u petak, Kobal je sutkinji na pismeno predala prigovor i pritužbu na rad financijske vještakinje. U njemu je istaknula da nalaz vješakinje nije napravljen po pravilima struke te predložila novo vještačenje. Županijsko državno odvjetništvo tome se usprotivilo pa se sudsko vijeće povuklo na vijećanje. 

Vijeće je odbilo njezin prijedlog izuzeća vještačenja i ponovnog vještačenja. Kobal je istaknula da će se na tu odluku sudskog vijeća žaliti, a o žalbu odlučuje Vrhovni sud.

Komentari