Policijski službenici Policijske postaje Štrigova dovršili su kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakom s područja Zadarske županije zbog osnova sumnje da je počinio kaznena djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka i računalne prijevare.

Utvrđeno je da je osumnjičeni tijekom ožujka ove godine, iskoristivši naivnost 40-godišnjaka s područja Međimurske županije, prilikom dogovora oko internetske prodaje navigacijskog uređaja, prikupio njegove osobne podatke i broj  bankovnog računa. Naime, oštećeni mu je mailom poslao fotografije svoje osobne iskaznice i debitne bankovne kartice nakon čega je 19-godišnjak putem internetskog sustava plaćanja PayPal izvršio nekoliko kupovina.

Osumnjičeni se prilikom dogovora oko kupovine navigacijskog uređaja, oštećenom lažno predstavljao kao 26-godišnjak s područja Osječko-baranjske županije, a od kojeg je također na prijevaru prikupio osobe podatke.

Na opisani način 40-godišnjak oštećen je za nekoliko tisuća kuna.

Protiv osumnjičenog bit će podnijeta kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu.

- Upozoravamo građane da svoje osobne podatke ne daju nepoznatim osobama te da budu oprezni prilikom internetske kupovine, kao i da obavezno osobno preuzimaju kupljenu robu od osoba koje ne živi u njihovoj blizini, a ne da ju preuzimaju putem dostavljača. S obzirom da se radi o počinjenju kaznenih djela, oštećeni građani mogu takve slučajeve prijaviti policiji, koja će poduzeti sve potrebne mjere da se počinitelj otkrije - ističu iz PU međimurske.

Komentari

12.03.2015. 17:11h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija