Na prometnicama županije čak tri tisuće neosiguranih vozila

Objavljeno: 26.10.2011. 10:01

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: ilustracija

Čak oko 3 tisuće vozila na prometnicama Varaždinske županije je neosigurano, a kazne su od 5 do 20 tisuća kuna.

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje na području Varaždinske županije nalazi se nešto manje od 3.000 neosiguranih vozila, odnosno oko 3,7 posto od ukupnog broja vozila.

Rečeno je to jučer u PU varaždinskoj, gdje je održana zajednička konferencija za medije Policijske uprave varaždinske i Hrvatskog ureda za osiguranje, s ciljem smanjenja broja neosiguranih i neregistriranih vozila, ali i povećanja sigurnosti u prometu na području ove Županije.

Stoga, Hrvatski ured za osiguranje i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske provode edukacijsku kampanju s ciljem upoznavanja vlasnika vozila sa svim štetnim posljedicama upravljanja neosiguranim vozilom.

MUP RH je tijekom 2009.  i 2010. godine poduzeo preko 155.000 mjera u svezi neregistriranih i neosiguranih vozila, a u prvih osam mjeseci ove godine ukupno 53.748 mjera.

Policija dostavlja svakom vlasniku vozila koji u zakonskom roku ne odjavi vozilo i vrati pločice prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 700 kuna te pokreće prekršajni postupak zbog upravljanja neosiguranim vozilom - kazne su od 5 do 20 tisuća kuna.

MUP također ima ovlasti odjaviti vozilo bez vraćanja prometne dozvole i registracijskih pločica ako je od isteka proteklo više od jedne godine.

Također se kažnjava i vozač vozila kaznom u iznosu od 2.000 kuna ukoliko upravlja neregistriranim vozilom ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.

- Također će, radi smanjenja broja vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole više od 30 dana, nastaviti s izdavanjem prekršajnih naloga vlasnicima vozila koji nisu u zakonskom roku produžili važenje prometne dozvole, odnosno odjavili vozilo i vratili registarske pločice nadležnoj PU, dok će se vozila kojima je važenje prometne dozvole isteklo preko godinu dana, odjavljivati po službenoj dužnosti - istaknuo je Rade Sitar, načelnik Policijske uprave varaždinske.

Komentari