Načeta banda s Banfice? Trojica mladića s ukradenim biciklima nabasala na interventnu jedinicu

Objavljeno: 24.08.2015. 11:15

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin dovršili su kriminalistička istraživanja nad tri muške osobe u dobi od 16, 17 i 28 godina, zbog sumnje da su 20. odnosno 21. kolovoza, na području grada Varaždina otuđili svaki po jedan bicikl. Kako neslužbeno doznajemo, riječ o pripadnicima romske nacionalnosti, a vrlo vjerojatno se radi o razbijanju tzv. bande s Banfice.

>>Banda s Banfice organizirano krade i preprodaje bicikle? Habuš: "Ne piše im se dobro!"

>>Ivezić o krađi bicikala: "Izazov za policiju je najezda napasnih Roma, dolaze sa teretnjacima"

Podaci varaždinske policije pokazuju da je tijekom prvih sedam mjeseci ove godine na području grada ukradeno čak 70 posto više bicikla nego u istom razdoblju prošle godine, njih čak 250 komada.

- Najavljujem oštru borbu protiv kradljivaca bicikla! Kradljivci koji su se razmahali moraju znati da im se od danas ne piše dobro! – oštar je bio Habuš prije tri tjedna, kada je sazvao i sjednicu Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina.

Inače, gradom kruže glasine da je riječ o organiziranom kriminalnom djelovanju čije je izvorište navodno u Varaždinu na Banfici. Za krađu bicikla nepoznata skupina ljudi navodno angažira romsku djecu, koju plaća 20-25 kuna po biciklu, a bicikle potom preprodaje u susjednim županijama te čak u Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji.

Prošli tjedan sazvana je tako sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

Varaždinski policijski službenici do kraja srpnja uspjeli su pronaći 25 posto otuđenih bicikala. Oni su lopovima oduzeti, ali za njih 100-njak nisu poznati vlasnici. Članovi Vijeća za prevenciju kriminaliteta složili su se kako je zbog ove problematike presudna samozaštita građana jer provalnici ulaze i u stambene zgrade.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš obećao je kako će Grad ubrzati instaliranje videonadzora na Franjevačkom trgu, kod meteorološkog stupa, na željezničkom kolodvoru i na parkiralištu za bicikle kod Gradske tržnice.Iliju Ivezića, bivšeg policijskog službenika i vlasnika zaštitarske tvrtke zasmetalo je što se, kako kaže, zatvaraju oči "pred najezdom romske populacije u gradu".

Policijski službenici počeli su loviti kradljivce bicikala. U četvrtak i petak su zatečena dvojica maloljetnika i 28-godišnjak. S otuđenim su ih biciklima zatekli policijski službenici Interventne jedinice policije PU varaždinske i Postaje prometne policije Varaždin te ih doveli na kriminalističko istraživanje. Kako neslužbeno doznajemo riječ o pripadnicima romske nacionalnosti.

Otuđeni bicikli su oduzeti od istih i vraćeni oštećenim vlasnicima. Protiv sve trojice podnose se kaznene prijave za kaznena djela krađe.

Komentari