maloljetnička banda

Cijeli centar u strahu, policija nemoćna: 'Pitao me da li se želim onesvjestiti?!'

Dok smo čekali odgovor policije, informacije naših čitatelja nisu prestajale stizati. Sudeći prema svemu, riječ je o vrlo uigranom trojcu i dobro znanom "vođi" maloljetničke skupine koji su građanima i otprije poznati...
Objavljeno: 14.07.2021. 12:00

Zadnja izmjena: 14.07.2021. 15:53

Varaždinska javnost proteklih tjedana bruji o maloljetnicima romske nacionalnosti koji su fizički nasrnuli na prodavačicu Optike Erjavec u centru Varaždina, koja ih je pokušala spriječiti u krađi.

Na snimci nadzorne koju smo objavili jasno se vidi kako maloljetnici ulaze u Optiku, a zatim, u trenutku kada ih je prodavačica htjela ispratiti van - nasrću na nju, bacaju je na pod, a poslije joj udaraju i šamar. Prodavačica je nakon toga završila na bolovanju sa psihičkom traumom, ali i bolovima u predjelu glave i vrata, koji ne isključuju eventualne daljnje posljedice i nastavak liječenja.

Priča koju smo objavili izazvala je lavinu reakcija javnosti, a s upitom smo se obratili i varaždinskoj policiji, koja je na mjestu događaja obavila očevid. Dok smo čekali odgovor policije, informacije naših čitatelja nisu prestajale stizati. Sudeći prema svemu, riječ je o vrlo uigranom trojcu i dobro znanom "vođi" maloljetničke skupine koji su građanima i otprije poznati.

'Dođu i rasporede se'

- Dođe ih najmanje dvoje troje, rasporede se, a potom ih je teško istjerati van. Policija veli "ne puštajte ih unutra", ali oni jednostavno na silu upadaju. Premda sam ih nekoliko puta uspjela istjerati, mnogo puta su mi uspjeli ukrasti, a onda ih ne mogu prijaviti jer je to tzv. "mala šteta" - piše nam jedna gospođa.

'Ja se njih bojim'

Druga gospođa također posluje u centru Varaždina i ne skriva se ove skupine boji:

- Nažalost, prodavači u centru grada nemaju zaštitare i zapravo nikako nismo zaštićeni. Moramo se braniti sami, pa se snalazimo kako znamo. Ja se dotičnih bojim i s njima imam jako neugodna iskustva. Žalosno je da im nitko ne može ništa i da oni nastavljaju po svom.

'Policija je nemoćna'

Trećoj prodavačici koja nam se obratila spomenuta skupina drznula se zaprijetiti pred dućanom punom ljudi.

- Došao je do mene i pred punim dućanom me pitao da li želim da se onesvijestim?

Problem je bio u tome što je prodavačica podigla slušalicu, a oni su shvatili da će nazvati policiju. I jest kasnije, ali...

- Policija ih je odmah primila, ali oni su nemoćni. Riječ je o maloljetnicima i nitko im ništa ne može - zaključuje svjedokinja, dodajući kako je "banda" toga svjesna pa iskorištava slabosti sustava...

''Neredi u vlaku''

S nama je podijelila iskustvo i jedna gospođa koja svaki dan putuje vlakom na relaciji Donji kraljevec - Čakovec.

- Jednom je putovao dječak sa snimke sa žutim ruksakom u 13:22 vlakom iz Varaždina do Male subotice, naravno nije imao kartu i prijetio se kondukteru. To je prestrašno sta svaki dan doživljavamo na vlaku, a radi se o djeci od nekih 10 godina. Molim ovim putem da se nešto poduzme po tom pitanju na tim relacijama jer se bojimo i za svoje stvari, a i mogućih nereda i napada - ispričala nam je.

Za odgovore u konkretnom slučaju Optike Erjavec i mi smo se obratili policiji.

Identificiran 14-godišnjak

Policija nije iznosila više detalja s obzirom na to da se radi o počiniteljima ranjive dobi, no rekli su nam sljedeće. - Policijski službenici Policijske postaje Varaždin, dovršenim su policijskim izvidima utvrdili kako je počinitelj navedenog kaznenog djela 14-godišnjak  s područja Međimurske županije te prema istom slijedi podnošenje posebnog izvješća nadležnom zamjeniku ODO za mladež u Čakovcu.