iz PU varaždinske

Nemojte uzimati kredite preko interneta - pogledajte što se dogodilo gospođi iz Ivanca

Objavljeno: 10.10.2019. 10:24

Zadnja izmjena: 10.10.2019. 10:24

Prema izvješću iz PU varaždinske, policijski službenici Policijske postaje Ivanec zaprimili su prijavu 55-godišnjakinje iz ivanečkog područja da je tijekom mjeseca kolovoza putem elektroničke pošte „Asociacion Ayuda“ zaprimila ponudu o kreditu banke „Bank Atlantigue“ iz Francuske na iznos od 150 tisuća kuna sa rokom otplate na 20 godina.

Gospođa je prihvatila ponudu te je, ponovno putem elektroničke pošte, zaprimila ugovor o zajmu prvostupanjskog suda u Togu kojeg je potpisala i vratila putem elektroničke pošte pošiljatelju ugovora. Od 14. kolovoza do 26. rujna 2019. godine u nekoliko je navrata uplaćivala novac putem svjetske organizacije za prijenos novca za razne troškove realizacije kredita. Materijalna šteta se procjenjuje na više tisuća kuna.

Iz PU varaždinske upozoravaju građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. - Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prijevara je neodgovaranje, odnosno ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka. Uz to, savjetujemo pridržavanje općih uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjanje šifre te redovito ažuriranje antivirusnih alata - poručili su iz PU varaždinske.

Komentari