Nepozvani berači Petru Perasu opustošili polje kukuruza

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 10.11.2013. 19:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Poljoprivrednicima na području Varaždinske županije lopovi su ove godine u više navrata otuđili ljetinu, a trend otimanja tuđeg uroda nastavljen je i u trećem kvartalu.

Pljačkašima su uz nasade voća ove jeseni posebno privlačna polja zasađena ratarskim kulturama, upozorava Pero Petar Peras iz Varaždina, vlasnik OPG-a kojem su nepozvani berači prošlog mjeseca opustošili polje s kukuruzom.

- Tijekom nedavnog obilaska polja na Belim kipima, ostao sam zatečen činjenicom da su mi lopovi otuđili gotovo sav urod kukuruza s parcele koja ima površinu od oko 1,5 hektara. Berbu su obavili ručno, a da prikriju svoju rabotu, vanjske redove kukuruza koji okružuju parcelu, nisu ni takli. Nije to prvi slučaj da mi pljačkaši otimaju urod – kazao je ogorčeni poljoprivrednik koji o događaju nije želio alarmirati PU varaždinsku.

- Ne isplati se kontaktirati policiju jer prema mojim saznanjima za manju štetu ne izlaze na teren. Dobro sam pregledao opustošeno polje i nema nikakvih tragova životinja. Moj kukuruz su otuđili dobro organizirani kradljivci. Iza njih ostalo je nekoliko praznih flaša, jer nisu mogli bez okrjepe ručno pobrati sav taj kukuruz – naglasio je Petar Peras koji je "uviđaj" obavio tek kada je u pomoć pozvao sina.

Naime, treba znati da poljoprivrednici radi sigurnosti ove godine ne obilaze polja sami.

- Kriminalci koji nam kradu ljetinu su dobro organizirani pa ne želim sam izazivati sudbinu i eventualni sukob s njima. Imali su pune ruke "posla" i u ljetnim mjesecima. Znam to dobro jer mi je na jednoj parceli nestalo 200-tinjak klipova mladog kukuruza. Eto, netko se sladio ukradenim kuhanim ili pečenim mlečecima, koje je platio lopovima – rekao je naš sugovornik dodavši kako u pljačkaške pohode u polja odlaze i mladi ljudi.

- Ima među njima balavaca koji zaista nemaju srama. Voze neregistrirane kamionete po sporednim i poljskim putovima, a zaštićeni su "kao lički medvjedi" raznim zakonima. Njihovi roditelji primaju socijalnu pomoć i uživaju brojne privilegije, a imaju „recept“ koji im omogućava da besplatno hrane svinje i perad koje neki od njih drže u nelegaliziranim objektima. Kakvi su to ljudi koji svoju djecu odgajaju tako što ih šalju u pljačku – pita se Petar Peras.

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika od 4. studenog.

Komentari