Njemački prsti u pekmezu: Podignuta optužnica zbog višemilijunskih malverzacija u Ciglani Cerje Tužno

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 07.08.2015. 12:37

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Siniša Sović / Arhiva

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv Nijemca Michaela Renza, bivšeg predsjednika uprave IGM Ciglane Cerje Tužno i člana uprave Patricka Stadaasa iz Varaždina zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Tereti ih se da su kao predsjednik i član uprave IGM Ciglane Cerje Tužno, koja je trenutno u fazi stečaja, u prosincu 2006. godine u Varaždinu sklopili ugovor o dugoročnom kreditu kojim je tom društvu odobren bankarski kredit radi kupnje opreme od dobavljača iz Njemačke. Riječ o društvu koje je u vlasništvu Renzove obitelji. 

Nepripadna imovinska korist

Banka je tako isplatila više od 7,2 milijuna kuna njemačkom društvu koje je novac zadržalo za sebe, a nije prodalo ni isporučilo opremu tvrtki IGM Ciglana Cerje Tužno, koja se obvezala vraćati kredit banci iako ni novac ni opremu nije primila. Na taj je način njemačko trgovačko društvo pribavilo nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 7,2 milijuna kuna na štetu hrvatskog trgovačkog društva, dok je banka oštećena za iznos dijela kredita koji nije vraćen od preko 3,2 milijuna kuna.

Renza i Stadaasa se također tereti da su u siječnju 2008. godine u cilju da neistinito prikažu da IGM Ciglana Cerje Tužno ima u vlasništvu strojeve i opremu za čiju kupnju je sklopljen ugovor o kreditu, kako bi navedena banka u skladu sa odredbama ugovora na istima mogla zasnovati založno pravo, sastavili kartice osnovnog sredstva u kojima su naveli da se navedena oprema upotrebljava u društvu kao osnovna sredstva. To nije bila istina jer navedena oprema nije isporučena društvu i ona nije postojala kao njihova osnovna sredstva.

Banka je, vjerujući da su podaci u karticama točni, s njima sklopila Sporazum o zasnivanju založnog prava na pokretninama i pravu na neposrednu ovrhu, iako navedena oprema u društvu ne postoji.

Komentari