Novi detalji divljanja sina pokojnog generala Koradea: "Kleknite, jer ću vas pobiti"

Piše: evz/24 sata

Objavljeno: 19.01.2015. 12:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zagorje.com

Sin pokojnog generala Ivana Koradea završio je u istražnom zatvoru zbog prijetnji, ilegalnog posjedovanja oružja, te protupravnog oduzimanja slobode trojici muškaraca koje je zatekao kako sijeku drva njegovoj šumi. Nove detalje neimilog događaja donosi 24 sata.

Kako govori Robert, sin pokojnog Ivana Koradea, koji je od 25. ožujka do 3. travnja 2008. godine u Velikoj Veterničkoj ubio petero ljudi - prijatelja, susjede, dijete i policajca - napao ih je u četvrtak u 7.30 sati u Velikoj Veterničkoj.

- Behinu smo u šumi kraj Koradeova jezera pomagali rušiti drva. Srušili smo dva hrasta. Jedan je pritom pao na Koradeovo imanje i napravio manju štetu, tj. pomaknuo stup za dva metra. Ne znamo odakle se stvorio. Mario je došao s dva psa i pištoljem u ruci. Uperio ga je u nas i rekao: ‘Kleknite, jer ću vas pobiti’ – prepričava nam Robert.

Kaže kako su pretrnuli i da nisu imali izbora. Kleknuli su na zemlju i tada je, kaže, počela tortura koja je trajala oko 45 minuta.

- Dok smo klečali, prvo je drškom pištolja udario brata Nenada. Prije toga nas je pošpricao suzavcem da se ne možemo braniti. Svakoga od nas je po nekoliko puta udario tim pištoljem po glavi i leđima. Uzeo je kolac i njime nas tukao. Mislim da je bio nadrogiran, izgledao je kao životinja. Nismo se usudili pisnuti, a tada nam je rekao: ‘Lezi dolje, sve ću vas poubijati’ – kaže nam Robert.

Kako nisu imali izbora, legli su. Tada ih je, govori Robert, nastavio tući kolcem i gazio im po koljenima.

- Dohvatio je našu motornu pilu i pokušavao je upaliti. Rekao je da će nas njome ispiliti. Sam Bog je dao da nije uspio upaliti pilu, pa ju je bacio u jezero i odlučio nas poštedjeti. Rekao je da ide, da se ne smijemo pomaknuti dokle god ga vidimo, a ako ga prijavimo policiji, da će poubijati i nas i naše obitelji. Bojimo se da će se osvetiti, da nas nitko neće zaštititi – gotovo da se osjeti strah u Robertovu glasu.

Nakon što im se Korade izgubio iz vida, izvadili su pilu iz jezera, pokupili stvari te krvavi i u bolovima pobjegli doma. No u 10.30 sati ipak su ga odlučili prijaviti, a morali su zatražiti i liječničku pomoć.

Najteže je pretučen Nenad koji ima slomljen nos, nekoliko šavova ispod oka i masnice po cijelom tijelu. Robert i Zlatko puni su hematoma i masnica. Nenada su nakon šivanja u bolnici u četvrtak poslali doma, ali kako mu je tijekom noći bilo loše, potražio je liječničku pomoć. Nakon pregleda u Općoj bolnici Zabok poslali su ga na EEG i CT glave jer sumnjaju na unutarnje krvarenje u mozgu. No, nakon CT-a liječnici su mu utvrdili lom nosa i hematom u glavi.

Policija je uhitila Koradea odmah po dojavi. Kažu da su primili kaznene prijave i da sve provjeravaju. Korade, doznajemo, negira da ih je tukao i da nema pištolj.  Pretučenima su uzeli odjeću koju će poslati na analizu, a Koradeu će, kad dobiju nalog suda, pretražiti kuću kako bi našli pištolj.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić prihvatio je zahtjev Općinskog državnog odvjetništva i odredio Koradeu (26)  mjesec dana istražnog zatvora. No iza rešetaka će ostati samo dok tijekom postupka sud ne ispita svjedoka, pa je Korade i dobio istražni zatvor kako ne bi na njega utjecao.
Korade poriče napad: Šetao sam pse s prijateljem

Policija je privela Koradea, no kako doznajemo on je poricao sve što mu stavljaju na teret. Na ispitivanju u Općinskom državnom odvjetništvu rekao je da je samo šetao pse s prijateljem, da je vidio dečke na svom imanju, ali da ih nije tukao, niti je imao pištolj. Kako su bili na njegovom imanju, otišao je vidjeti što rade. Tad je vidio i srušena drva, pa je posumnjao da su njegova. Posvađali su se, ali tukao ih nije, kaže.
Bistrović: Nitko nije bio s njim, izmislio je svjedoka

Pred sucem istrage Korade se branio šutnjom, a svjedok će mu biti dečko koji je s njim šetao psa.

- Nitko nije bio s njim, bio je sam. To je sad valjda izmislio svjedoka. I mi nismo bili na ribnjaku, nego 50-ak metara od njegova imanja - tvrdi Bistrović.

Policija je pretresla Koradeov dom, ali pištolj nisu pronašli, tek nešto streljiva.

Nenada Bistrovića, koji je najteže ozlijeđen, u petak navečer Hitna pomoć je prevezla u Vinogradsku bolnicu, jer mu u zabočkoj nisu mogli zaustaviti krvarenje iz nosa. Pritom su mu napravili CT glave i utvrdili lom nosa i hematom u glavi.

Prijatelji Marija Koradea ne znaju je li on koga istukao, no tvrde da su ga braća Bistrović i Zlatko Behin prevarili za novac. Kažu da im je prodao drva iz svoje šume, ali da je dobio tek manji dio, dok su ovaj veći oni zadržali za sebe, pa sumnjaju da su se sukobili zbog novca i da obje strane snose krivnju.

Mario se tukao u gostionicama, a divljao je i na grobu Gorana Hudića kojega je ubio njegov otac     

Nakon pet ubojstava i samoubojstva oca Ivana, s Marijem je policija više puta imala problema. Sukobljavao se sa sugrađanima, tukao ih i maltretirao u gostionicama, zbog čega je već bio u zatvoru.

Cijelo to vrijeme zdušno ga je branila i štitila majka Ljiljana. Njegov otac, general Ivan Korade je u svojem osvetničkom pohodu 2008. ubio prijatelja Davora Petriša (36), susjede Ciliku Hudić (62) i njezina unuka Gorana (15), Franju Kosa (62) i policajca Marija Kusanića (32). Na kraju je presudio sebi.

Godinu dana poslije Mario Korade pijan je razbio bocu na grobu Gorana Hudića.

Izvor: 24 sata.hr

Komentari