Novinar svjedočio protiv kolege novinara: Rekao je 'neću mirovati dok se tvrtka neće zatvoriti'

Objavljeno: 10.09.2015. 11:26

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: I.T.

Na Općinskom sudu u Varaždinu nastavljeno suđenje uredniku Varaždinskih vijesti Ivici Kruhobercu kojeg za sramoćenje u produljenom trajanju, teško sramoćenje i zbog povrede časti i ugleda tuže tvrtka Univerzal i njen suvlasnik Marijan Kovačić. Na današnjem ročištu kao svjedok optužbe svoj iskaz iznio je novinar, dopisnik HINA-e Siniša Kalajdžija.

Kruhoberca terete zbog nekoliko tekstova koje je u objavio u Regionalnom tjedniku gdje je bio urednik. Riječ je o tekstovima pod naslovima: "Univerzal spaljuje - smeće!", "Inspekcija utvrdila nepravilnost u radu energane s dozvolom i za opasni otpad", "U energani Univerzala izmjerili gotovo 50 posto dušikovih oksida više od dopuštenog!", "Za predsjednika varaždinskog HDZ-a izabran donator Kukuriku koalicije!?"
"I Habuševa ekipa zbog otpada kod Bajića", "Spaljeno 18.255 t biomase i čak 9.273 t otpada, a Zakon o zaštiti zraka je prekršen" te zbog komentara s naslovom "Otpad naš svagdašnji".

Nakon što je na proteklom ročištu svoj iskaz iznio Marijan Kovačić, suvlasnik Univerzala, u četvrtak je svjedočio novinar Siniša Kalajdžija. Riječ je o vlasniku tvrtke Vox medija koja ujedno obavlja poslove za novinarsku agenciju HINA-u. Kalajdžija je prepričao razgovor s Ivicom Kruhobercom iz siječnja prošle godine u hotelu Orion pored Ivanca gdje se održala sjednica Predsjedništva županijske organizacije HNS-a.

- Stigli smo prije pa smo kolege sjeli za stol i razgovarali. Razgovarali smo o tvrtki Univerzal i Ivica Kruhoberec mi je rekao da je na poziv ljudi da se osjeća smrad iz energane Univerzač otišao osobno tamo. Rekao je da sam nije osjetio nikakav smrad i nazvao je gospodina Kovačića na mobitel. On ga je odbio, a on je tada rekao nećeš ti mene odbiti ja ću tebi poslati inspekciju. Na kraju mi je rekao neću mirovati dok se tvrtka neće zatvoriti - svjedočio Kalajdžija koji je razgovor ispričao Marijanu Kovačiću s kojim ima prijateljski odnos.

Kasnije je čak bivši gradonačelnik Ivan Čehok zvao Kalajdžiju i upitao hoće li stvarno svjedočiti na sudu protiv kolege.

- Zvao me bivši gradonačelnik Čehok i upitao hoću li svjedočiti protiv kolege. Kasnije sam s Kruhobercom imao verbalni sukob u Vidovcu i rekao mu ako ga nešto zanima neka me nazove, a ne da postavlja pitanja preko drugih osoba - rekao je Kalajdžija koji je ocijenio profesionalnost kolege kad su u pitanju tekstovi u Regionalnom tjedniku za koje ga tereti Kovačić i tvrtka.

- S obzirom na to da se dugo znamo. Neke stvari su bile na osobnoj razini i nije bilo dovoljno profesionalne razine - objasnio je Kalajdžija koji je od siječnja 2014. do 31. prosinca, prema Kovačićevim riječima, "peglao" imidž Univerzala.

- Moja tvrtka Vox medija imala je ugovor s Univerzalom oko preslagivanja priopćenja tvrtke za medije - istaknuo je Kalajdžija. Kruhoberca je zanimalo kako to da dopisnik HINA-e može biti i suradnik za odnose javnošću tvrke čiji je suvlasnik u ono vrijeme bio predsjednik gradskog HDZ-a.

Ako se uspije to razgraničiti, ne vidim problem. Iz mojih tekstova se vidi da smo to i uspio - zaključio je Kalajdžija.

Svjedočio je i Niko Lukić koji je istaknuo da s Kruhobercom nije nikada razgovarao u kontekstu kako optužba tvrdi da je Kruhoberec od Čehoka dobio zadatak da pronađe bilo što protiv Univerzala.

- Imali smo neformalni razgovor oko kupnje dionica Univerzala na Zagrebačkoj burzi, no ne postoji ni jedna druga poveznica - rekao je Lukić.

Svjedočio je Goran Hlevnjak, a idućem ročištu svoju obranu će iznijeti Kruhoberac.

Komentari