Obrana varaždinskog bankara koji je "posuđivao" novac od klijenata traži uvjetnu kaznu

Objavljeno: 27.10.2015. 11:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: FOTO: Siniša Sović

Nastavljeno je suđenje osobnom bankaru iz Varaždina Stanku Brašniću (51) zbog zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službenih isprava. U daljnjem tijeku dokaznog postupka prezentirano je psihijatrijsko vještačenje čiji je zaključak da Brašnićeva, kako je on isticao, ovisnost o kocki nije u dovoljnoj mjeri utjecala na njegove postupke u inkrimiranom razdoblju. Obrana je pak u završnom govoru zatražila uvjetnu kaznu za Brašnića.

Brašnića se tereti da je pronevjerio 928.079 kuna s računa klijenta poslovnice Zagrebačke banke u Varaždinu u kojoj je radio, i to u nekoliko navrata od lipnja 2010. do srpnja 2012. godine. Tereti ga se da je sastavljao lažne potvrde o obavljenim transakcijama, potpisujući pritom vlasnika deviznog računa. On je bio nedostupan jer je radio Lihtenštajnu pa je izdan i europski uhidbeni nalog, a po Interpolovoj tjeralici on je i uhićen. Prebačen je tako u istražni zatvor i iz njega prebačen na suđenje.

Na Županijskom sudu priznao je krivnju uz kajanje i istaknuo da je to kriva njegova ovisnost o kocki. Obrana je na prošlom ročištu zatražila psihijatrijsko vještačenje kako bi se dokazalo da zbog ovisnosti nije bio ubrojiv te da tako nije mogao donositi poslovne odluke.

Vještakinja Branka Lesjak u svojem nalazu prema intervjuu s Brašnićem, istaknula je da je on zaokupljen kockanjem, no izostale su određene manifestacije kao što je uznemirenost i razdražljivost. Stoga postoji određeni problem, no u inkriminiranom razdoblju nije utjecao na njegove postupke.

Dokazni postupak je zaključen, a obrana tražiti uvjetnu ili u svakom pogledu primjerenu kaznu.

- Moj klijent je priznao je počinjenje kaznenog djela, no zbog prezaduženosti nije mogao vratiti novac. On nije bježao od odgovornosti nada se da će u što skorije vrijeme moći vratiti novac. Smanjena mu je i sposobnost vladanja svojom voljom i mogućnost ponovnog zaposlenja u banci gdje je gradio karijeri. Također otac je dvije maloljetne kćeri koje ima obvezu uzdržavati pa obrana predlaže uvjetnu kaznu ili pak primjerenu kaznu - ističe Brašnićeva braniteljica.

Obrana je predložila i da mu se ukine istražni zatvor, dok se tome protivi optužba koja ističe da bi on ponovo mogao pobjeći.

Na kraju se još jednom Brašnić pokajao.

- Iskreno žalim i imao sam namjeru vratiti novac. Ispričavam se banci, klijentima i svojoj obitelji - zaključio je Brašnić.

Presuda će se objaviti u petak 30. listopada.

Komentari