Odbačene prijave protiv policajaca za nanošenje ozljeda maloljetnicima

Objavljeno: 23.04.2012. 12:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Međimurska policija izvjestila je o detaljima slučaja koji se dogodio prošlu nedjelju u šumi Čep u blizini mjesta Kuršanec. Podsjetimo, policijski službenici tada su postupali po dojavi da nepoznate osobe kradu drva iz šume. Kasnije tog dana ženska je osoba prijavila policiji da su njezinog 12-godišnjeg sina i njegovog 17-godišnjeg prijatelja romske nacionalnosti ozlijedili policajci.

>> Maloljetnici krali drva pa pobjegli i za ozljede optužili policiju?

Vezano uz navedeni slučaj međimurska je policija provela opsežno kriminalističko istraživanje te je utvrđeno da spomenuti maloljetnici nemaju tjelesne ozlijede koje bi se mogle dovesti u vezu sa postupanjem policije, a samim time odbačene su i optužbe da su policijski službenici prekoračili svoje ovlasti.

U sklopu krim istraživanja obavljeni su obavijesni razgovori sa 25 osoba, provedena je detaljna kriminalistička obrada na mjestu događaja u šumi Čep te je „pročešljana“ medicinska dokumentacija u Županijskoj bolnici Čakovec.

Utvrđeno je da su policijski službenici prilikom postupanja u vezi dojave o krađi drva, u šumi Čep zatekli sedam osoba iz Kuršanca romske nacionalnosti koje su ručnim pilama i sjekirama rušili i odvozili drva iz šume u vlasništvu Hrvatskih šuma.

Dolaskom policijskih službenika i šumarskog tehničara navedene su se osobe razbježale prema Kuršancu, a policajci su uspjeli zaustaviti samo 17-godišnjaka koji je pokušavao pobjeći na biciklu natovarenom sa ukradenim drvom.

Tijekom utvrđivanja njegovog identiteta policijskim je službenicima pristupila grupa ljudi, među njima i kradljivci koji su pobjegli u šumu.

U cilju utvrđivanja identiteta svih počinitelja krađe drva, policijski službenici započeli su sa primjenom svojih ovlasti, no od strane okupljenih osoba u tome su spriječeni verbalnim napadom.

Kako je prijetila opasnost od eskalacije cijelog događaja, a zbog specifičnosti terena na kojem su postupali policijski službenici, donesena je odluka o prekidu postupanja.

Dva sata kasnije ženska je osoba prijavila policiji da su njezin 12-godišnji sin i njegov 17-godišnji prijatelj ozlijeđeni u sukobu sa policajcima. Utvrđeno je međutim da do navedenog sukoba nije došlo te da se ozljede koje su zadobili maloljetnici ne mogu povezati sa postupanjem policije.

Nisu potvrđeni ni pismeno zaprimljen navodi maloljetnika da su policijski službenici prilikom postupanja prekoračili svoje ovlasti i na taj način počinili povredu službene dužnosti.

Zaključak policijske istrage je taj da će se protiv sedam osoba podnijeti izvješće Šumarskoj inspekciji o počinjenom prekršaju iz Zakona o šumama, protiv jedne osobe kaznena prijave zbog krađe, dok protiv dvije osobe slijedi prekršajna prijava zbog vrijeđanja i omalovažavanja službene osobe.

Komentari