lukavi prevaranti

OPREZ Sve učestalije prijevare starijih osoba - jučer novi slučaj pa policija savjetuje kako postupiti

Objavljeno: 24.10.2017. 13:10

Zadnja izmjena: 24.10.2017. 13:49

U zadnje vrijeme sve češća je pojava novih oblika prijevara starijih osoba koje žive same ili su neinformirane i nepažljive prilikom razgovora sa strancima, koji se uglavnom predstavljaju kao bankarski djelatnici, djelatnici centra za socijalnu skrb, masažeri, osobe za pomoć u kući sl. O tome svjedoči i novi slučaj prijevare koji se dogodio jučer prilikom čega je prevarena 76-godišnja žena.

Kako doznajemo iz policije, prevarenu ženu je jučer oko 11.30 sati nazvala nepoznata žena i predstavila se kao službenica banke u kojoj žrtva ima otvoreni račun te se raspitivala o njezinoj ušteđevini koju posjeduje kod kuće. Odmah nakon toga, primila je poziv od nepoznatog muškarca koji se predstavio kao policajac te joj rekao da će uskoro doći policajac koji će preuzeti novac kako bi mu provjerili ispravnost. Dolaskom dotične osobe, žena mu je predala ušteđevinu od nekoliko tisuća eura. Nakon što je žrtva primjetila prevaru, prijavila je kazneno djelo policiji, a visina materijalne štete procijenjena je na nekoliko desetaka tisuća eura.

Kako bi se broj ovakvih podlih prijevara smanjio evo nekoliko savjeta iz policije: Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, provjerite identitet osoba i ne nasjedajte na njihove titule, ukoliko ste sami kod kuće nikada to ne naglašavajte i pozovite nekog od susjeda da vam se pridruži, zapišite karakterisitke i registraciju vozila u kojem su sumnjive osobe došle, zapamtite izgled i karakterisitke osobe koja vas je posjetila, a članovi obitelji obavezno upozorite svoje starije članove na oprez i u slučaju sumnje odmah nazovite 192.

Komentari