Varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo je optužnicu protiv novomarofskog poduzetnika Borisa Rauša (49), njegovog sina Roberta (26) te trgovačkog društva Bagerkop-Roberto koje se tereti na protupravnu eksploataciju rudnog blaga čime je državi  prouzročena šteta od 14,1 milijuna kuna.

Optužnicom koja je podignuta u listopada prošle godine, a potvrđena prije desetak dana, oca i sina Rauša tereti se da su u razdoblju od studenog 2007. do listopada 2012. na lokaciji eksploatacijskog polja Jamičak na području općine Sveti Đurđ protivno Zakonu o rudarstvu za potrebe društva Bagerkop-Roberto odobrili i organizirali iskop šljunka i građevinskog pijeska bez odobrene koncesije. Riječ je o 385.289 kubika obujmne mase unutar granica odobrenog eksploatacijskog polja i 147.701 kubika obujmne mase izvan granica odobrenog eksploatacijskog polja. Time su prema optužnici državu oštetili za 14,1 milijun kuna.

- Tvrdimo da optužnica nije osnovana. Držimo da nije bilo namjere, a najvažnije da su za eksploatiranu količinu plaćena davanja državi tako da država nije oštećena - rekao je pravni zastupnik Borisa i Roberta Rauša, odvjetnik Franjo Šebijan.

Boris Rauš na vrhu liste poreznih dužnika kao fizička osoba u Varaždinskoj županiji s iznosom od 6,2 milijuna kuna te je osnivač tvrke Bagerkop-Rauš d.o.o. koja je u stečaju, a predsjednik je i Karting kluba Novi Marof. Njegov sin Robert direktor je i osnivač tvrke Bagerkop-Roberto koju se tereti u optužnici.

Komentari

09.02.2015. 16:17h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Izvor: www.pavecomt.com