Nevjerojatno

Oteli i zarobili Ludbrežanina koji je tri mjeseca morao graditi tuđu kuću u Bibinjama!

Piše: evz/Zadarski

Objavljeno: 05.05.2016. 16:32

Zadnja izmjena: 05.05.2016. 16:39

Foto: ilustracija

Građevinski radnik iz Ludbrega, 41-godišnji Dean Šoltić nikad neće zaboraviti siječanj 2006. godine kada su ga petorica muškaraca iz Zadra iznenada usred noći otela iz kuće na zadarskom predjelu Belafuža, gdje je sa suprugom i djecom stanovao kao podstanar, piše Zadarski.

Još bunovnog od sna prisilili su ga da iziđe iz kuće, ugurali ga u prtljažnik i odvezli u Bibinje u dvorište obiteljske kuće Ivice Fuzula. Tamo su ga zarobili do sredine travnja, do kada je pod prijetnjama ozlijeđivanjem preko dana besplatno gradio Fuzulovu kuću, a noći provodio zatvoren spavajući u furgonu kombi vozila.

Na sudu

Epilog ove priče o "modernom" ropstvu završio je u srijedu na Općinskom sudu u Zadru gdje se deset godina od bizarnog događaja sada pod predsjedanjem suca Ivana Markovića vodi postupak protiv trojice optuženika – Vjekoslava Vincetića (34), Damira Krpete (29), te Igora Budije (37) iz Zadra.

 Prvoptuženi Ivica Fuzul iz Bibinja, koji je u vrijeme otmice bio djelatna vojna osoba, u međuvremenu je preminuo, dok se trećeoptuženi, 37-godišnji Ivica Majdandžić iz Hrvatske preselio u Nigeriju, pa je u odnosu na njega postupak razdvojen. Građevinski radnik Dean Šoltić koji je preživio otmicu, te se u međuvremenu odselio u Munchen gdje radi i živi sa obitelji, u srijedu se tako u sudnici susreo tek sa dijelom svojih otmičara, no rasprava je na koncu ipak odgođena za srpanj jer su se na njoj pojavili samo 34-godišnji Vjekoslav Vincetić i 37-godišnji Igor Budija.

- Optuženi Damir Krpeta jednostavno ne preuzima sudske pozive, a što će dalje biti vidjet ćemo u srpnju kada ćemo zakazati novu raspravu - kazao je sudac Marković.

Nakon što je Šoltić u rujnu 2006. godine sve prijavio policiji, protiv Fuzula, Vincetića i Majdandžića podnesena je kaznena prijava zbog otmice, dok su zbog pomaganja u otmici kazneno prijavljeni Igor Budija tada (27) i Damir Krpeta (19). Fuzula je tada kao djelatnu vojnu osobu istražnom sucu privela vojna policija.

Prisila

Istragom je, naime, utvrđeno da su otmičari došli automobilom Igora Budije, te su uporabom sile i prijetnji prisilili radnika da iziđe iz kuće u kojoj je živio. Ugurali su ga u prtljažnik automobila i odvezli u Bibinje u dvorište obiteljske kuće Ivice Fuzula.

Šoltić je tada izjavio kako optuženi za njegovu otmicu, prije nego su ga oteli, nisu prijetili samo njemu, već i njegovoj supruzi i njihovo petero djece. Kazao je tada i kako se boji onoga što bi im se moglo dogoditi, ako bude svjedočio protiv njih.

Izvor: Zadarski.hr

Komentari