Paripovićeva bivša tajnica na sudu: Mislio je da je nedodirljiv

Objavljeno: 13.11.2015. 09:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: FOTO: Siniša Sović

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje "kralju JPP-a", bivšem direktor Meteor Grupe Dušku Paripoviću kojeg se tereti za tri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, prijevare u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju te pogodovanja vjerovnika. Svjedočile su bivša tajnica Duška Paripović Ivana Kosec i Katarina Tomiša, trenutno financijska referentica u Meteor trgovini.

Optužnica ima čak šest točaka, a u jednoj se mu na teret stavlja da je nekoliko mjeseci od studenog 2011. do veljače 2012. godine, odnosno uoči otvaranja stečajnog postupka nad Meteor Grupom, kao direktor tog društva sklopio sedam ugovora o kupoprodaji nekretnina poduzeća sebi osobno i drugom društvu po cijenama znatno nižima od njihove tržišne vrijednosti. Time si je pribavio nepripadnu materijalnu dobit, kako tvrdi Županijsko državno odvjetništvo, u iznosu većem od 3,6 milijuna kuna, a drugom društvu u iznosu većem od 4,7 milijuna kuna.

- Paripovićevom nalogu izrađivala sam i ugovore o kupoprodaji imovine društva i to za Vilu Milković, za nekretnine gdje se nalazi Šljunčara, za nekretninu u Optujskoj gdje je trafostanica, za osobne automobile i kamione i to tako što bi mi I osumnjičeni dao podatke o nekretnini ili pokretnini te cijenu i kao i podatak o tome na koga da se prenese određeni dio imovine, a ja sam to prema „špranci“ popunila te također na isti način i izradila račun. Potom sam tu dokumentaciju odnijela u knjigovodstvo na knjiženje. Kupoprodajne cijene su me čudile, no znam da je Paripović prodavao imovinu i trećim osobama, a ne sam sebi, primjerice tako je prodao veću imovinu društvu Bagerkop Roberto - iskazala je Ivana Kosec koja je istaknula da putne troškove u tvrki u stvari ih nije dobivala.

- Što se tiče putnih troškova, potpisivala sam određene dokumente gdje se navodilo da sam ja te putne troškove primila, iako stvarno nisam, međutim o tome nismo nikada raspravljali i ja osobno o tome nikad nisam postavljala pitanja - rekla je Kosec koja je iskazala da je Paripović za sebe mislio da je "nedodirljiv".

- Firma je dugo godina bila uspješna, ostvarivala se zarada i smatram da je to Paripoviću dalo osjećaj moći i sigurnosti te smatram da to što je činio nije činio iz namjere da uništi život sebi, radnicima kao i samoj firmi, a isto tako smatram da ga je situacija koja se dogodila s poslovnim poteškoćama iznenadila - dodala je Kosec.

Svjedočila je i Katarina Tomiša koja trenutno radi u Meteor trgovini.

- Duško Paripović davao je Meteor Grupi pozajmice koje sam ja knjižila u knjigovodstvu. Konkretno na žiro-račun tvrtke bi sjeo određeni novac, ja sam po izvatku iz banke utvrdila da je taj novac platio upravo on i to kao pozajmicu, dakle tako je pisalo na tom izvatku, pa sam u tom iznosu na konto kartici broj 25600 – pozajmice Duško Paripović, povećala njegovo potraživanje od tvrtke - iskazala je Tomiša.

Suđenje se nastavlja.

Komentari