Pas ugrizao dijete u Pribislavcu, policija upozorava sve vlasnike

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 28.02.2013. 17:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U srijedu, 27. veljače oko 12:30 sati, u Livadarskoj ulici u Pribislavcu pas u vlasništvu muškarca iz Pribislavca ugrizao je dijete.

U Županijskoj bolnici Čakovec ozlijeđenom djetetu pružena je liječnička pomoć, te je utvrđeno da je lakše ozlijeđen. Zbog držanja životinje bez nadzora, čime je počinio prekršaj, vlasniku psa je izdan prekršajni nalog.

Budući da su ovakvi incidenti sve učestaliji, policija ponovno skreće pozornost vlasnicima životinja neka životinje drže na primjeren način i u adekvatnom prostoru, uz mogućnost kretanja, veterinarski nadzor i označavanje.

Također je nužno paziti na način kretanja životinja prilikom šetnje, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i djece, a sve s ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica i ugrožavanja sigurnosti građana.

Policija ujedno napominje kako je zakonom predviđena kazna za onog "tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa" (Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira).

Novčana kazna predviđena je i za "držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece" (Zakon o zaštiti životinja).

Isto tako, policija podsjeća da u Pravilniku o opasnim psima stoji kako je "izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa".

Komentari