izvanredno priopćenje

Varaždinci uključeni u krijumčarenje duhana, državu oštetili za skoro 50 milijuna kuna

Objavljeno: 22.09.2022. 11:31

Zadnja izmjena: 22.09.2022. 11:40

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave zagrebačke, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su 21. rujna 2022. višemjesečno kriminalističko istraživanje nad petoricom muških osoba u dobi od 23, 54, 37, 31 i 60 godina.

  • Za navedene je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su počinili kazneno djelo zločinačkog udruženja te kaznena djela izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine počinjena u sastavu zločinačkog udruženja.
  • Utvrđena je sumnja da su se osumnjičeni od veljače 2022. godine povezali u zločinačko udruženje, te su u inozemstvu kupovali i u Hrvatsku, bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine, unosili veće količine prešanog duhana u listu.
  • Ilegalno uvezeni duhan su skladištili na području Zagreba i dalje preprodavali na području cijele Hrvatske. Procjenjuje se da su osumnjičeni u razdoblju od veljače do rujna 2022. godine, putem trgovačkog društva koje je u tu svrhu registrirano u inozemstvu, na stranom tržištu kupili i ilegalno u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 54 tone duhana u listu, čime su Državni proračun Republike Hrvatske, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za najmanje 47.059.200,00 kuna.
  • Preprodajom ilegalno uvezenog duhana na području Republike Hrvatske pribavili su imovinsku korist od najmanje 2.736.000,00 kuna, koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju.
  • Tijekom završne akcije kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Zagrebu, pretraženi su stanovi, kuće, vozila, poslovni prostori i skladišta na području Varaždinske županije te Grada Zagreba, kojima se koriste osumnjičeni, kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta razna poslovna dokumentacija, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica i dr.
  • Osumnjičenici su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke, a kaznena prijava protiv njih podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Komentari