loši 'narodni običaji'

POČELA SEZONA PALJENJA RASLINJA Vatrogasci jučer imali pune ruke posla od Varaždina do Šćepanja

Objavljeno: 05.03.2017. 10:25

Zadnja izmjena: 05.03.2017. 11:29

Foto: Arhiva

Počelo je proljeće i u našem je kraju već pradavni običaj da se počne paliti suho raslinje - iako je takva aktivnost i opasna i zakonom strogo zabranjena. Nažalost, nikada to ne prođe bez loših posljedica.

Nedavni požar kod Nove Vesi očito je bio samo uvod. Jučer je, prema izvješću Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, gorjelo na čak 6 mjesta - samo u Varaždinu na dva mjesta. Jedan je požar bio i blizu Optujske ceste a jedan kod Bombellesove ceste - i ne treba govoriti koliko je to u sebi nosilo potencijalnog rizika. Gorjelo je i u Gornjem Martijancu, Beretincu, Šćepanju i Svibovcu Podravskom. O požaru u Martijancu smo jučer i izvijestili:

>> FOTO: U Gornjem Martijancu buknuo požar - DVD Martijanec je na terenu

Sve zbog neodgovornosti

Jučerašnji jaki vjetar stvari je samo pogoršavao i uistinu je teško shvatiti umove ljudi koji su odlučili na takav način riskirati. Vatru na otvorenom praktički je nemoguće kontrolirati, a po ovom vjetru nevolja je zajamčena. Za svaku takvu intervenciju vatrogasci troše svoje vrijeme i ogromne količine vode te, još važnije, sebe izlažu riziku.

Jučer je gorio i dimnjak u Presečnom - što je još jedna uobičajena intervencija u grijnoj sezoni, koji neki započinju bez prethodne stručne kontrole dimnjaka. Na kraju namjesto uštede po 40 kuna imaju puno veću štetu na kući. Sve su ovo stvari koje se neprestano ponavljaju, a koje bi se mogle spriječiti odgovornijim ponašanjem.

>> FOTO Gorjeli hektari niskog raslinja kod Nove Vesi - požar uništio kućicu

Komentari