Počelo suđenje u slučaju Mercator, Čehok: "Optužnicu sam razumio, ali je nisam shvatio"

Objavljeno: 02.06.2015. 12:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: I. T.

Na Općinskom sudu u Koprivnici u utorak je krenulo suđenje Ivanu Čehoku i Miljenku Ptičeku u slučaju Mercator. Obojica su se izjasnila da nisu krivi, a po svemu sudeći ponovo nas čeka dugi postupak.

Prvooptuženog Čehoka kao gradonačelnika Varaždina tereti se da je na traženje drugooptuženog direktora Parkova Miljenka Ptičeka 1. ožujka 2006. godine zaključio ugovor o zamjeni nekretnina, iako je bio svjestan da je ugovor štetan za Grad Varaždin.

Parkovima se predalo u vlasništvo gradsko zemljište gdje sagrađen Mercator, dok je se zauzvrat šuma Jelačićka sporazumom pripala Gradu.

Bivši varaždinski gradonačelnik na današnjoj glavnoj raspravi izjasnio se da se ne osjeća krivim.

- Razumio sam optužnicu, ali je nisam shvatio. Ne osjećam se krivim - rekao je Čehok, a isto se izjasnio i Ptiček.

- Ne osjećam se krivim - dodao je Ptiček.

Državno odvjetništvo tvrdi je Grad Varaždin podnio Općinskom sudu prijedlog za otpis nekretnine šume Jelačićke i uknjižbe prava vlasništva znajući da Parkovi nikada nisu bile vlasnik te nekretnine, već je vlasnik bio Grad Varaždin. Na taj su način gradski proračun oštetili za 6,361.098 kuna.

- Čitanjem dokumentacije i ispitivanjem svjedoka, dokazat ćemo da je prooptuženi Ivan Čehok počinio kazneno djelo zaključenja štetnog ugovora za Grad Varaždin, a Miljenko Ptiček da ga je poticao na to. Također tvrdimo da su oni znali za status nekretnina, tj. nekretnina u posjedu Grada - ističe općinska državna odvjetnica.

Obrana tvrdi da nije postojala nikakva namjera niti je utvrđena ikakva šteta za Grad Varaždin.

- Na spornoj sjednici Gradskog poglavarstva gdje odlučeno o sporazumu zamjene zemljišta, Ivan Čehok nije lažno prikazivao činjenice ili ih prešućivao. Odluku je o zamjeni je donijelo je gradsko poglavarstvo i nije želio proturječiti odluci poglavarstva. Također postojala je valjanja procjena vrijednost po stalnom sudskom vještaku. Stučne osobe su dale svoje mišljenje o pravnoj problematici za uknjižbu prva vlasništva, a također svoje mišljenje je dalo i Županijsko državno odvjetništvo pa iz toga proizlazi da ono nije doslijedno - ističe Čehokova braniteljica.

Obrana je tražila da se ne uključe iskazi nekih svjedoka kao i nekih dokumenata u spisu jer tvrde da nisu važni za cijeli slučaj. Tražili su ponovljeno građevinsko vještačenje jer kako tvrde uopće nije stručno.

Suđenje se nastavlja 16. rujna, a svjedočit će bivši dogradonačelnik Varaždina Zlatko Horvat i Darinka Hajduk Vučić, bivša predsjednica Nadzornog odbora Parkova.

Komentari