Počinje preventivna akcija policije "Mir i dobro"

Objavljeno: 15.12.2015. 10:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove će godine provoditi akciju „Mir i dobro“ i to od 15. prosinca 2015. do 8. siječnja 2016. godine s ciljem sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava...

"Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju MUP RH već tradicionalno, od 1993. godine, organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

Naime, kako stoji u priopćenju PU Varaždinske, policija i ove godine očekuje da će građani, obilježavajući božićne i novogodišnje blagdane u velikom broju obilaziti vjerska središta, prisustvovati svetim misama, organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima te se posjećivati u obiteljskim domovima.

Zbog dolaska ljudi iz inozemstva također će se povećati promet na graničnim prijelazima i u svim vrstama prijevoza. Također, velik broj građana nabavit će u slobodnoj prodaji petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, a očekuje se i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja nedopuštena zbog čega su potrebne pojačane mjere sigurnosti. 

Prema Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele se na četiri razreda, a građanima su najčešće dostupna pirotehnička sredstva I. razreda i pirotehnička sredstva II. i III. razreda. Sredstva I. razreda mogu se prodavati osobama starijim od 14 godina, dok se sredstva ostalih razreda poput petarda i raketa mogu prodavati samo u specijaliziranim prodavaonicama od 15. prosinca do 1. siječnja i njih mogu kupiti osobe starije od 16 ili 18 godina, ovisno o sredstvu. Pri kupnji pirotehničkih sredstava potrebno je provjeriti deklaraciju na omotu, kako bi se utvrdilo kojem „razredu“ ono pripada.

Iz PU Varaždinske ujedno upozoravaju na oprezno rukovanje oružjem i pirotehničkim sredstvima, kao i poučavanje djece o načinu rukovanja te mogućim posljedicama. Pirotehnička sredstva nisu igračke i najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi. Stoga je preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe.

Policija također podsjeća da je još uvijek u tijeku akcija: "Manje oružja, manje tragedija" u kojoj građani mogu bez ikakvih sankcija dragovoljno predati sve vrste oružja i ubojita sredstva. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Apelira se na građane da oružje ne donose u policijsku postaju već trebaju nazvati 192 ili najbližu policijsku postaju i oružje na njihovoj adresi preuzimaju policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka.

Komentari