Podignuta optužnica: Oštetio banku za čak sedam milijuna kuna

Objavljeno: 20.05.2015. 16:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv 37-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju.


Kako doznajemo riječ je o Rahmanu R., a tereti ga se da je od svibnja do srpnja 2012. godine, kao direktor trgovačkog društva zaključio s bankom dva ugovora o okvirnoj liniji za međunarodni faktoring, temeljem kojih se banka obvezala isplatiti potraživanja njegovog društva prema inozemnim kupcima.

Nakon toga je temeljem izdanih računa i carinskih deklaracija banci prikazao da je obavio svoje obveze prema inozemnom kupcu i da se radi o urednim kupoprodajama, a što nije bila istina. No banka je uredno uplaćivala novčane iznose po ugovorima o ustupu potraživanja na račun njegovog društva.

- Tereti ga se da pritom nije obavijestio inozemne kupce da novac od svake kupoprodaje uplaćuju inozemnom faktoring društvu, pa su oni novac uplaćivali također na račun njegovog društva, no primljeni novac nije uplatio banci već je zadržao uplate na računu svog društva - ističe Državno odvjetništvo.

Opisanim je ostvario protupravnu imovinsku korist za svoje društvo na štetu banke u iznosu većem od 7,000.000 kuna.

Komentari