Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskih državljana Zvonimira i Miloša Kefelje zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Riječ je o malverzacijama u tvrki Kemex - Delta iz Nedeljanca koja je osnovana 2001. godine, a trenutno je u stečaju. Ta je tvrka bila zastupnik jedne kineske tvrke, a doveli su kineske automobile na hrvatsko tržište. Tvrtka Kemex Delta namjeravala je izgraditi prvi salon kineskih automobila u Hrvatskoj, i to prema standardima koji nameću njegovi principali iz Kine. Salon je trabao imati 1200 četvornih metara i servis koji je u potpunosti trebao biti opremljen za rješavanje svih kvarova i redovite servise.

No, tvrtka je u međuvremnu otišla u stečaj, a Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu. Prvookrivljenog Zvonimira Kefelju tereti se da je tijekom 2006. i 2007. godine, kao direktor trgovačkog društva, evidentirao u poslovne knjige 32 računa raznih dobavljača koji, kao i dokumentacija uz njih, ne sadrže dokaze o isporuci robe te ne predstavljaju vjerodostojnu ispravu na temelju koje bi društvo imalo pravo na korištenje pretporeza. Na taj je način neovlaštenim korištenjem pretporeza pribavio protupravnu imovinsku korist svojem društvu i oštetio državni proračun za iznos od gotovo 3,500.000 kuna.

Tereti ga se da je u lipnju 2010. godine prodao osobni automobil društva iako je to vozilo bilo popisano i zaplijenjeno u postupku ovrhe te je Porezna uprava stekla založno pravo na vozilu, čime je onemogućio Poreznu upravu da prodajom vozila namiri dio potraživanja zbog neplaćenih poreznih obveza.

Obojicu okrivljenika se tereti da tijekom 2007. i 2008. godine kao odgovorne osobe drugog trgovačkog društva nisu obračunavali porez na dodanu vrijednost i druge poreze te da su neovlašteno koristili pretporez i time pribavili društvu protupravnu imovinsku korist na štetu državnog proračuna za iznos veći od 1,600.000 kuna.

Oca Zvonimira i sina Miloša ujedno se tereti da su suprotno zakonskim propisima u svojim društvima vodili poslovne knjige tako da je otežana preglednost poslovanja i imovnog stanja.

Komentari

21.05.2015. 14:10h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: ilustracija