Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv varaždinskog poduzetnika Stjepana Igreca (72), austrijskog državljanina Haralda Pehama (44) i Igrecove kćeri Lane Madić (35) te trgovačkog društva iz Varaždina zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju  i pomaganja u počinjenju tog kaznenog djela.

Igreca i Pehama se tereti da su sklopili ugovor kojim je ATP Igrec transporti u Igrecom većinskom vlasništvu prodalo nekretnine tvrki Trgovački centar Varaždin, kojem je direktor bio Peham, za iznos od gotovo 7 milijuna eura. Zatim su 30. listopada 2007. sklopili ugovor o razvoju projekta, kojim su Igrecova tvrka obvezala društvu koje kupuje nekretnine pružati podršku prilikom stjecanja tih nekretnina i ishođenja pravomoćne lokacijske dozvole, ali s unaprijed stvorenim planom da se navedeni poslovi i usluge iz ugovora neće obaviti.

No, temeljem takvog fiktivnog ugovora će društvo kupac nekretnina isplatiti dio kupoprodajne cijene za kupljene nekretnine drugom društvu u Igrecovom vlasništvu, a ne dioničkom društvu koje je nekretnine prodavalo.

Umjesto ATP-u kupac nekretnina TCV je platio drugom Igrecovom društvu iznos veći od 4,3 milijuna kuna za neobavljene poslove i usluge čime je pribavljena protupravna korist tom društvu na štetu dioničkog društva prodavatelja nekretnina. Umanjenjem kupoprodajne cijene ujedno je Peham izbjegao da njegovo društvo plati porez na promet nekretnina na stvarni iznos kupoprodajne cijene te je neosnovano odbio porez na dodanu vrijednost neistinitim prikazivanjem da mu je drugo društvo obavilo uslugu. Na opisani način je oštetio proračun Republike Hrvatske za više od 960.000 kuna.

Igreca se također tereti se da je 2008. udio u svojoj tvrtki za čak 13,5 milijuna kuna prenio ATP-u. Pri tome je njegovu vrijednost uvećao tako što je u temeljni kapital unio svoje nekretnine, opterećene založnim pravom tako da im vrijednost iznosi 8,4 milijuna kuna pa ih potom opteretio sa dva založna prava u svoju korist i prividno im umanjio vrijednost, navodi odvjetništvo.

Tereti ga se da je u siječnju 2012. godine kao direktor ATP-a sklopio ugovor s svojom kćeri Lanom Madić, direktoricom tvrki Trgovina i marketing, ujedno i članicom nadzornog odbora ATP-a, kojim je u njezinu tvrku prenesen udio društva nominalne vrijednosti 8,4 milijuna kuna.

Igrec i njegova kći tako su stekli nepripadnu korist veću od 9,4 milijuna kuna, dok su dioničko društvo ATP Igrec transporti oštetili za više od 13,5 milijuna kuna.

Komentari

04.08.2015. 17:16h Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva