presretanje maila

Poduzeće iz okolice Marofa opljačkao nepoznati haker

Objavljeno: 10.07.2017. 20:14

Zadnja izmjena: 10.07.2017. 20:35

Foto: Ilustracija

Da su lopovi aktivni i preko ljeta - već je odavno poznata činjenica. Najveći dio njih opredjeljuje se za klasične metode krađe i provala, ali ima i onih koji se koriste blagodatima računalnih i internetskih oruđa.

Za klasični način krađe odlučio se lopov koji je u subotu u varaždinskoj ulici Dragutina Rakovca iz otključanog osobnog vozila - koje je uz to imalo otvorene prozore - ukrao torbu s laptopom, tablet i raznu poslovnu dokumentaciju u vlasništvu 49-godišnjaka. Nešto je teži posao imao lopov koji je jučer u sitnim noćnim satima provalio u nekoliko soba bolnice u Varaždinskim Toplicama i uzeo različite vrste lijekova. A drskost je jučer pokazao i kradljivac koji je iz ruksaka 43-godišnjakinje ukrao nekoliko tisuća kuna vrijedni mobitel s punjačem - i to na Kapucinskom trgu. 

Nasjeo na mail

No, nepoznati je lopov za 5500 eura oštetio poduzeće sa sjedištem u Rakovcu, Ljubešćica (Novi Marof). Vlasnik tamošnjeg poduzeća od njemačke je firme naručio rezervne dijelove i onda spomenuti iznos uplatio na njihov račun. Međutim, ubrzo mu je stigao mail kojim mu je javljeno da je broj računa promijenjen - pa je naš poduzetnik stornirao raniju uplatu i novac poslao na račun koji mu je dostavljen mailom.

Nažalost, radilo se o prijevari koju je možda izveo netko izvan naše države. Netko dovoljno sposoban da presretne komunikaciju elektroničkom poštom. Naime, ispostavilo se da mail o promjeni računa uopće nije poslalo njemačko poduzeće, nego očito vješti haker. Definitivno nikada dovoljno opreza kad se vrše uplate internetskim kanalima. Ostaje nam samo da se nadamo kako će policija uspjeti privesti pravdi sve ove kradljivce.

Komentari