Pokušali smo istražiti: Zašto je već dva puta nestala Marijana Pređak iz Ivanca?

Objavljeno: 02.12.2015. 20:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: NENO

Još uvijek traje potraga za 17-godišnjom Marijanom Pređak iz Ivanca koja je nestala 20. studenog, ovaj put baš u Ivancu. Naime, riječ o njezinom drugom nestanku u nešto manje od mjesec dana....

Javila nam se povodom toga naša čitateljica koja je željela ostati anonimna (podaci poznati redakciji, nap.), tvrdeći da je nestala Marijana imala vrlo teško djetinjstvo, odnosno da je bila jedno od petero braće i sestara koje je od roditelja zbog loših uvjeta oduzeo Centar za socijalnu skrb.

- Od četvrtog razreda osnovne bila je u udomiteljskoj obitelji i tamo je imala sve, od markirane odjeće, mobitela, računala, svoje sobe. No, kad je krenula u srednju školu postala je problematična - kaže naša čitateljica, ističući da su tada nažalost počeli i problemi s alkoholom, novcem, odustvom s nastave, zbog čega je nestala djevojka završila u Odgojnom domu u Bedekovčini.

No, pod utjecajem djevojaka iz Odgojnog doma problemi su bivali sve veći te je Marijana navodno došla u doticaj i s opijatima.

-  Pokušali su je smjestiti u drugu udomiteljsku obitelj u Ivanec. No, tada je ponovo počela bježati jer su je u udomiteljskoj obitelji omalovažavali - tvrdi naša čitateljica, ali iz Centra za socijalnu skrb Ivanec demantiraju priču o omalovažavanje maloljetnice u udomiteljskoj obitelji.

- Informacije o udomiteljima su neistinite, isti su provjereni, a konkretne podatke o maloljetnici nismo vam u mogućnosti dati. Osoba koja pruža uslugu u djelatnosti socijalne skrbi ne smije narušavati privatnost korisnika preko mjere nužne za pružanje usluga ili osiguranje prava korisnika - ističu iz Centra za socijalnu skrb Ivanec. 

Podsjetimo, Marijana je prvi put nestala u Zagrebu 30. listopada, drugi put 20. studenoga u Ivancu, zbog čega se mali gradić poput Ivanca ovih dana pita - zašto ova mlada djevojka bježi i zašto joj nitko ne pomogne? Međutim, čitateljica s kojom smo razgovarali ističe da zna razlog njezina drugog bijega. 

- Vraćena je u udomiteljsku obitelj u Ivanec gdje je trebala pričekati prebačaj u maloljetni zatvor u Požegi. Potom je prije tjedan dana ponovno pobjegla. Ona je samo željna ljubavi i pažnje koje u djetinstvu nije imala - naglašava.

Iz Centra za socijalnu skrb pak ističu da je riječ o kompliciranom slučaju.

- Činjenica da je maloljetnica u tretman dugi niz godina i da se radi o kompliciranom slučaju. Sve što je u nadležnosti Centra do sada je poduzeto, a poduzima se i dalje u cilju zaštite dobrobiti maloljetnog djeteta. Dakako, nije realno očekivati da u rješavanju nekih situacija nema problema, a kada problemi ne bi postojali onda netko ne bi bio niti u našoj evidenciji - objašnjavaju iz ivanečkog Centra za socijalnu skrb.

Potraga još traje, a ako ste vidjeli ovu mladu djevojku molimo da posjetite njen profil u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba na www.nestali.hr, nazovete broj 192 ili da se javite u najbližu policijsku postaju.

Komentari