Policija otkrila hakera: 19-godišnjak krao lozinke i fotografije

Objavljeno: 25.08.2014. 15:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakom, zbog sumnje da je počinio kaznena djela zlouporabe naprava i neovlaštenog presretanja računalnih podataka.

Naime, sumnja se da je navedeni od ožujka 2011. do svibnja 2014. godine kupio legalni računalni softver s ciljem da ga upotrijebi za neovlašteni pristup tuđim računalima putem interneta, instalirao ga na svoje računalo i pomoću njega izradio maliciozni softver kojeg je ostavio na ciljanom mjestu na internetu.

Nakon što su se nepoznati korisnici "zarazili" navedenim malicioznim softverom, pristupao je i presnimavao podatkovne sadržaje s tuđih računala, te presrećući prijavljivanje "zaraženih" korisnika na korisničke račune jedne mrežne igre, došao do lozinki za pristup istih, koje je koristio na način da je na svoj korisnički račun iste mrežne igre prebacio virtualne "gamerske" resurse.

Također je spomenuti softver koristio i za preuzimanje fotografija s web kamera "zaraženih" korisnika računala.

Prema izvješću PU varaždinske, policijski službenici Policijske uprave varaždinske također su dovršili kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjakinjom zbog sumnje da je, kao voditelj financija više povezanih trgovačkih društava, u gospodarskom poslovanju povrijedila dužnost zaštite imovinskih interesa navedenih društava.

Kako se sumnja, navedena je od prosinca 2011. do prosinca 2012. godine u više navrata oštetila spomenuta društva za ukupno 175.000 kuna tako što je krivotvorila ugovore o cesijama, kojima je lažno prikazivala plaćanja vjerovnicima gdje je na mjestu vjerovnika (cesionara) upisivala banke, a u tekstu ugovora navodila IBAN računa za koji je naknadno utvrđeno da je njezin tekući račun koji je otvorila samo za navedene protupravne isplate.

Protiv nje će se podnijeti kaznena prijava za kaznena djela "Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju" i "Krivotvorenja službene ili poslovne isprave".

Komentari