Policija pojačala nadzor: Vozači, budite oprezniji u prometu jer sutra počinje škola

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 06.09.2015. 08:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: MUP

U ponedjeljak počinje nova školska godina, što znači da će povećani broj djece – školaraca sudjelovati u prometu. Vozači kao najodgovorniji sudionici u prometu, osobito oprezno morat će voziti u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola...

Uoči početka nove školske godine, iz Policijske uprave varaždinske uputili su tradicionalni apel građanima da povećaju oprez u prometu i da pripreme svoju djecu za samostalno sudjelovanje u prometu.

Polazak u školu za svako dijete važan je trenutak. No, ta se velika promjena odražava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece.

- Uvidom u evidencije prometnih nesreća  utvrđeno je da tijekom rujna i listopada na cestama naše Županije u prometnim nesrećama sudjeluje i do desetero djece i to  najčešće kao pješaci. S obzirom i na velik broj odgojno-obrazovnih ustanova, nema točnog mjesta gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i dječje ponašanje na cesti često je nenadano, impulzivno te u slučaju i manjeg propusta nažalost dovodi do neželjenih posljedica – ističu u PU Varaždinskoj.

I same psihofizičke sposobnosti djece, dodaju, još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet, jer djeca su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, skloni su  zanemariti činjenicu da prelaze cestu i potpuno se usmjeriti na drugu aktivnost.

- Ovim putem umoljavamo  roditelje, posebno najmlađe djece, da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozore na loše, i vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje – ističu.

Djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću. A kad dijete završi s nastavom i kad ga dočekujete pred školom izbjegavajte se nalaziti na suprotnoj strani ulice.

U nastavku prenosimo priopćenje PU varaždinske u cijelosti:

U želji da ova, kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece, upućujemo apel vozačima motornih vozila da u narednom periodu budu posebno oprezni kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta. Poseban je oprez potreban i  kada voze cestom gdje su uz rub parkirana vozila ili treba biti spreman da u svakom trenutku postoji iznenadna pojava djeteta na kolniku kada se nalaze iza zaustavljenog školskog autobusa.

U cilju zaštite djece najavljujemo  češće  preventivno i represivno djelovanje policijskih službenika u zonama odgojno obrazovnih ustanova gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa tehnika: multanova-Gatzo, kamera, displej, laser i drugo.

Da bi i djeci približili svakodnevne probleme na cesti, organizirat će se edukativna predavanja s ciljem upoznavanja prometnih pravila i stvaranja kulturnih navika na prometnici.

U nedjelju, 6. rujna od 10 do 13 sati, kod trovačkog centra „Lumini“ organizirat će se preventivna akcija podjele promidžbenog materijala vezanog uz početak školske godine 2015./2016. Tom će se prilikom izložiti i prezentirati policijska vozila, a u program će se uključiti i HAK, koji će pomoću simulatora prezentirati poželjno i ispravno ponašanje, kao i posljedice nepridržavanja prometnih propisa.

Prvog tjedna škole pojačat će se nadzor škola prioritetno uz državne ceste, ali i sve ostale ceste u zonama škola, radi nadzora poštivanja brzina kretanja. Također će se u zonama svih  osnovnih škola nadzirati pravilno parkiranje vozila.

Osim edukativnih predavanja po školama, planira se i nadzor korištenja i nošenja zaštitne kacige djece koja u školu dolaze biciklom (pod uvjetom da su prethodno osposobljena za upravljanje biciklom i da im je izdana potvrda za upravljanje).

Također će se nadzirati autobusi koji prevoze djecu u školu, da li ispunjavaju propisane uvjete.

Komentari