svi rade prekršaje

Policija provela akciju 'Pješaci i biciklisti', a ovo su rezultati

Objavljeno: 04.01.2018. 10:20

Zadnja izmjena: 04.01.2018. 10:26

Jučer je policija provela akciju „Pješaci i biciklisti“ tijekom koje je utvrđeno 16 prekršaja od kojih su 9 prekršaja počinili vozači bicikla, 1 prekršaj počinio je pješak te 6 prekršaja počinili su vozači automobila prema pješacima.

Cilj akcije bio je utvrditi poštuju li pješaci obilježene pješačke prijelaze, prometnu signalizaciju te dakako poštuju li vozači motornih vozila obvezu zaustavljanja stupi li pješak na obilježeni pješački prijelaz.

Također akcijom se nastojalo utvrditi poštuju li vozači bicikla propise koji se odnose na upravljanje biciklističkom stazom ili trakom, voze li nogostupom te koriste li reflektirajući prsluk na svim cestama u vrijeme noćnih uvjeta ili smanjene vidljivosti, a prekršaji su utvrđivani i putem video nadzora.    

Pješaci i biciklisti kao sudionici prometa, u pravilu kod prometne nesreće prolaze uvijek s ozljedama, bez obzira tko je svojom pogreškom izazvao prometnu nesreću. 

To potvrđuju i statistički pokazatelji Postaje prometne policije Varaždin za 2017. godinu. prema kojima su pješaci sudjelovali u 40-tak  prometnih nesreća što je  relativno mali broj u odnosu na ukupni broj prometnih nesreća, ali gotovo u svakom događaju došlo je do njihovog ozljeđivanja, a dva  pješaka su smrtno stradala.

Također, tijekom 2017. godine vozači bicikla sudjelovali su u 65 prometnih nesreća, od čega ih je 8 zadobilo teške, a 42 lake tjelesne ozljede, dok je u 14 prometnih nesreća nastupila samo materijalna šteta.

Komentari