Policija upozorava: Oprezno pri spaljivanju korova

Objavljeno: 01.03.2011. 13:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: ilustracija

Iz Policijske uprave varaždinske upozoravaju, s obzirom na predstojeće razdoblje i vremenske prilike, isušenost tla i postojeću biljnu vegetaciju na našem području, na mogućnosti nastanka požara prilikom proljetnog spaljivanja poljoprivrednih površina.

Takvi požari zbog nedovoljne pozornosti mogu izmaći kontroli, pa se vatra može proširiti na šume, gospodarske i stambene objekte, a time i ugroziti ljudske živote.

Dosad je tijekom ove godine evidentirano 20 slučajeva požara otvorenog prostora koji srećom nisu prouzročili značajnije materijalne štete. Stoga se i ove godine pozivaju građani na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja korova i suhe trave na otvorenom prostoru.

Mjere kojih se treba pridržavati propisane su općinskim odlukama i županijskom Odlukom o spaljivanju na otvorenom prostoru uz poseban naglasak na sljedeće:

* tvari koje se spaljuju moraju se izmjestiti na dovoljnu udaljenost od vodova el. energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata koje bi vatra ili dim mogli ugroziti,

* oko mjesta spaljivanja potrebno je izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara,

* ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba za eventualno gašenje požara ako vatra izmakne kontroli,

* na mjestu spaljivanja potrebno je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, kante s vodom i drugo),

* spaljivanje se vrši isključivo danju, za mirna vremena bez vjetra,uz stalnu nazočnost osobe koja vrši spaljivanje,

* kod većih površina od 1 ha potrebno je osigurati dežurstvo javne vatrogasne postrojbe ili dobrovoljnog vatrogasnog društva,

* zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem. Nakon obavljenog spaljivanja potrebno je mjesto pregledati i ostatak žara u potpunosti ugasiti.

Iz policije također napominju kako je za izazivanje požara Zakonom o zaštiti od požara predviđena novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 15 tisuća do 150 tisuća kuna, a u slučaju nehaja u iznosu dvije tisuće do 15 tisuća kuna.

Iste kazne predviđene su i za pravne osobe.



Komentari