četiri kaznena djela

Voditelj poslovanja trgovine iz Kine krivotvorio račune pa se 'obogatio' za skoro milijun eura

Objavljeno: 28.05.2023. 14:30

Zadnja izmjena: 28.05.2023. 14:30

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 22. svibnja 2023., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu državljanina NR Kine (1990.), s prebivalištem u Mađarskoj, zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprave i povrede obveza vođenja poslovnih knjiga.

Prema informacijama iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, okrivljenog 33-godišnjaka tereti se da tijekom 2017. godine i 2018. godine u Varaždinu, kao voditelj poslovanja trgovačkog društva iz Varaždina, gotov novac dobiven prodajom robe u maloprodaji nije polagao na račun društva, već ga je uzimao i trošio za svoje potrebe te na taj način stekao protupravnu imovinsku korist od gotovo 440.000 eura.

Nadalje stoji kako se okrivljenom 33-godišnjaku stavlja na teret da je postupio u cilju izbjegavanja plaćanja poreza odnosno u poslovnim knjigama društva neosnovano prikazivao umanjenu osnovicu za obračun poreza na dodanu vrijednost te nije prijavio ostvarenu dobit društva čime je izbjegao plaćanje PDV-a i poreza na dobit većem od 330.000 eura.

Optužnicom se okrivljenog 33-godišnjaka tereti i da je izradio više od 750 računa kojima je lažno prikazao da je društvo kupovalo robu u Mađarskoj te da je vodio poslovne knjige društva tako da je otežana preglednost poslovanja i imovnog stanja.

Okrivljenik se nalazi u istražnom zatvoru, a državno odvjetništvo je u optužnici podnijelo  prijedlog da se istražni zatvor produlji zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Komentari