Mito i usluge bankarima?

Pravnik iz Ivanca Josip Vresk lažno se predstavio u središnjici Hypo Alpe Adria Bank u Klagenfurtu

Objavljeno: 25.05.2016. 17:42

Zadnja izmjena: 25.05.2016. 18:06

Foto: Arhiva

U korupcijskoj aferi u vezi s Hypo Alpe Adria bankom, zbog koje se u Austriji provodi nekoliko procesa, ispitivani su Davorin Mlakar, saborski zastupnik HDZ-a i kandidat za suca Ustavnog suda, Josip Vresk, pravnik iz Ivanca i član Državnog izbornog povjerenstva te Danijel Ropuš (HSS) iz Novalje.

HRT je u posjedu dokumenata koji dokazuju da su se tijekom ispitivanja u Klagenfurtu zbog sumnji za primanje mita lažno predstavljali i Hypo Alpe Adria banci obećavali usluge u hrvatskom pravosuđu.

Mlakar, Vresk i Ropuš u ožujku 2014. pozvani su u središnjicu Hypo Alpe Adria Bank u Klagenfurt da objasne zašto su od banke dobili svaki po 210.000 eura. Prilikom ulaska u banku Mlakar i Vresk su se lažno predstavili. Davorin Mlakar se predstavio kao Damir Dolović dok se Josip Vresk predstavio kao Darko Videš.

Bankarima su na sastanku navodno nudili lobističke usluge u slučajevima Šimuni, Expandens i Slavonska banka.

Inače, Vresk je rođen u Bedencu pored Ivanca i član je Hrvatske seljačke stranke. Riječ je o bivšem zamjeniku ministra unutarnjih poslova, a u petom sazaivu Hrvatskog sabora bio je potpredsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove i član je Odbora za zakonodavstvo.

Komentari