Ponovno hakiranje emaila

Prijavio se na elektroničku poštu 27-godišnjakinje i 'žicao' 600 eura

Objavljeno: 17.02.2016. 13:33

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 13:36

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 27-godišnjakinje da joj je nepoznata osoba promijenila zaporku na njezinom korisničkom računu elektroničke pošte.

Nakon toga je svim kontaktima pronađenim u imeniku navedene pošte, poslala elektroničku poruku u kojoj između ostalog, lažno se predstavljajući kao oštećena, navodi da se nalazi u Italiji, da joj je ukradena putovnica i novac, te traži da joj pošalju 600 eura kako bi se mogla vratiti kući. 

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

U posljednje vrijeme Pu varaždinska zaprimila je više prijava građana čije su račune elektroničke pošte kompromitirale nepoznate osobe i slale poruke u kojima traže novac.

Iz PU varaždinske građanima ponovno skreću pozornost da nepoznati počinitelj, na još do sada neutvrđen način, preuzima nadzor nad pretincem elektroničke pošte te postojećim kontaktima šalje poruke bez znanja stvarnog korisnika računa elektroničke pošte. Sadržaj poruke upućuje na to da se korisnik računa nalazi u inozemstvu te prijateljski traži novac kako bi se mogao vratiti kući.

Ukoliko primatelj takve poruke nasjedne i odgovori pošiljatelju, slijedi dostavljanje broja računa i načina uplate novca.

U e-mail poruci naslovljenoj "Trebam tvoju pomoć" dolazi poruka ovakvog ili sličnog sadržaja:

"Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Turska, i moja torba, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Veleposlanstvo će mi pomoći i dozvoliti mi da letim bez putovnice, samo moram platiti kartu i podmiriti račune u hotelu. Nažalost, do novca ne mogu doći bez kartice. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 1.250 eura da pokrijem troškove. Moram biti na prvom sljedećem let. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako vi možeš slati novac. Molim te javi mi je li to moguće. Željno iščekujem tvoj odgovor!"

Primljena poruka sadrži niz jezičnih i gramatičkih grešaka, pa već ta činjenica ukazuje na pokušaj prijevare.

- Upozoravamo građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Ukoliko vas naizgled poznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, ne uplaćujte novac i ne ustupajte podatke o svojim bankovnim računima i karticama drugim osobama prije nego pouzdano utvrdite o kome je riječ - ističu iz policije.

Najbolji način zaštite od ove vrste prijevare je neodgovaranje, odnosno ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka. Uz to, iz policije savjetuju pridržavanje općih uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjanje šifre te redovito ažuriranje antivirusnih alata.

- Prema dosadašnjim saznanjima, najčeše se hakiraju Gmail računi, a stvarnom korisniku hakiranog računa uglavnom je onemogućen daljnji pristup i korištenje računa. Ako ste korisnik čiji je Gmail račun hakiran i ne možete pristupiti svojim podacima, kontaktima i e-mailovima, trebate Google-u prijaviti zlouporabu računa. To je moguće učiniti s Google-ovih stranica za podršku korisnicima, zajedničkog naziva "Prijavite zloupotrebu i nazakonite aktivnosti" (Report abuse and illegal activity). Možete se poslužiti i postupkom pod nazivim "Popis za sigurnosnu provjeru usluge Gmail" (Gmail security check) kako biste provjerili je li vam račun siguran. Stranice su dostupne i na hrvatskom i na engleskom jeziku - ističu iz policije.

Komentari