Profesor dobio spor protiv varaždinskog FOI-a zbog diskriminacije

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 28.10.2015. 18:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Arhiva

Varaždinski FOI bivšem zaposleniku Dariju Krešiću mora isplatiti 75.000 tisuća kuna, odlučio je varaždinski Općinski sud nakon što je Krešić tužio fakultet tvrdeći da je zbog spolne orjentacije bio ismijavan i diskriminiran te sprječavan u napredovanju.

Krešić je tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike podnio zbog uznemiravanja kolega koji su šalama i opaskama ismijavali njegovu spolnu orijentaciju te navodnog sprječavanja u napredovanju od strane uprave fakulteta. Sredinom 2013. godine Županijski sud presudio je u njegovu korist, ali ne po svim točkama optužnice.

Udruge za prava seksualnih i rodnih manjina Kontra i Iskorak  pružali su potporu Krešiću, isticali da je to prva pozitivna presuda u slučaju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije povodom prijave građana, dok su s Fakulteta tvrdili drugačije. Naglašavali su da je Krešićeva tužba odbijena u pretežitom dijelu odnosno po 13 točaka, a djelomično je usvojena po tri točke tužbenog zahtjev. No, Općinski je sud naknadno ipak donio odluku o naknadi štete.

Komentari