Maloljetnici priznali u anketi

2.000 djece u Varaždinskoj županiji priznalo: Skoro svi piju alkohol, probali su ecstasy i marihuanu, a 25 % se kladi!

PU varaždinska

Objavljeno: 01.07.2016. 17:32

Zadnja izmjena: 01.07.2016. 19:09

Foto: Ilustracija

Povodom 26. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv zlouporaba droga, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su čitav niz preventivno-represivnih aktivnosti posebno vezanih uz mlade osobe koje predstavljaju najrizičniju skupinu za razvoj ovisnosti o cigaretama, alkoholu, drogi ili kocki.

Prema provedenom istraživanju na području Varaždinske županije, u koje je bilo uključeno gotovo 2.000 učenika osnovnih i srednjih škola u dobi od 13 do 16 godina, utvrđeno je da većina njih smatra da alkohol drže pod kontrolom.

Gotovo 90 % anketiranih unazad mjesec dana konzumiralo je alkohol, a polovica ih smatra da alkohol nije ništa loše, potvrdivši i da su se ekscesivno opijali (5 i više alkoholnih pića u jednoj prilici). Svaki peti pretjerao je s konzumacijom alkohola na način da se ničeg nije sjećao, da je teturao ili povraćao.

Priznali da su konzumirali ecstasy i marihuanu

Rezultati vezani uz drogu i kocku govore kako je njih 3 % eksperimentiralo s sintetičkim drogama (ecstasy), 12 % probalo je marihuanu, a 13 % njih poznaje minimalno pet osoba koji su konzumenti opojnih droga.

Što se pak kladionica tiče, gotovo 25 % se kladi. Ako tome dodamo podatak kako je u Republici Hrvatskoj registrirano oko 30.000 osoba liječenih zbog zlouporabe droga, a na igre na sreću godišnje se uplati više od 10 milijardi kuna, onda sve te brojke upućuju na potrebu mobilizacije svih institucija na pojačano djelovanje u cilju planiranja i realizacije kvalitetnih preventivnih aktivnosti, kojima će smanjiti negativne posljedice ovisnosti.

Napori u prevenciju stalni, a rezultati?

U školskoj godini 2015./2016. službenici Policijske uprave varaždinske u dvadeset osnovnih škola održali su edukaciju na temu „Prevencija pijenja alkohola – sigurnosni aspekt“, na kojima je sudjelovalo 1.034 učenika osmih razreda, dok je predavanjima na temu „Prevencija uporabe droge – sigurnosni aspekt“ obuhvaćen 1.051 učenik prvih razreda iz devet srednjih škola s područja Varaždinske županije.

Također, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije realiziran je lokalni preventivni projekt pod nazivom „Roditeljski nadzor u prevenciji ovisnosti”, usmjeren na poboljšanje informiranosti i jačanja uloge roditelja u prevenciji ovisnosti o alkoholu, drogi i kocki. Projektne aktivnosti provele su se kroz 22 edukacije, na kojima je bilo nazočno 659 roditelja učenika osmih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola.

Komentari