Održana sjednica Savjeta za sigurnost

Sračincom pijan projurio 171 km/h pa pušten iz zatvora uz 100 tisuća kuna jamčevine - evo još zanimljivih slučajeva

Objavljeno: 15.06.2016. 11:56

Zadnja izmjena: 15.06.2016. 12:12

Foto: Ilustracija

Na 9. sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec i voditelj Službe policije Darko Dragičević otkrili su način rada videosustava te je podneseno i Izvješće o kretanju stanja sigurnosti u prometu.

– U prvih šest mjeseci na području PU varaždinske dogodilo se ukupno 490 prometnih nesreća, a smrtno su stradale četiri osobe. Najčešći uzroci su brzina i alkohol, zbog čega smo, kao jednu od mjera, uspostavili videonadzor. – rekao je voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec.

A onime što je zabilježio videonadzor neugodno su iznenađeni, istaknuo je Posavec: – Naši vozači još uvijek ne poštuju propise što se brzine tiče, a najviše u Ulici braće Radić u blizini raskrižja s Križanićevom ulicom.

Platio 100 tisuća kn jamčevine

Ističe i da postavljenim videonadzorom utvrđuju samo teže prekršaje prekoračenja brzine – 30 km/h više od propisanog prometnim znakom.

Ove je godine srušen i rekord brzine vožnje i utjecaja alkohola. Naime, u Sračincu, gdje je dozvoljena brzina vožnje do 50 km/h, vozač pod utjecajem alkohola od 1,73 promila vozio je 171 km/h. Međutim, nakon uplate jamčevine od 100 tisuća kuna pušten je iz zatvora.

Posavec je istaknuo i kako ove godine neće biti riješen problem, kako kaže, „opasnog mjesta“ Ulice Miroslava Krleže i Ulice Krešimira Filića u Varaždinu, ali bi se do kraja godine trebala riješiti Optujska ulica u Varaždinu.

250 posto više kazna biciklistima

Voditelj Službe policije Darko Dragičević istaknuo je da je svake godine sve više stradalih biciklista: – Nismo zadovoljni razinom poštivanja propisa, posebice noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Ove godine na području grada Varaždina kažnjeno je 250 % više biciklista nego prošle, kažu iz PU varaždinske. Dragičević ističe da mnogi vozači ne razlikuju običan pješački prijelaz i onaj s iscrtanim dodatkom za bicikliste.

Dragičević napominje i da su na području grada Varaždina osvanuli prijelazi za bicikliste u različitim bojama.

Komentari