obavijest

Veliki broj poginulih na našim prometnicama, policija će se do kraja godine maksimalno angažirati

Objavljeno: 12.08.2022. 10:29

Foto: Ilustracija

U proteklom razdoblju ove godine na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se šest prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom u kojima je poginulo 17 osoba.

Iz policije stoga naglašavaju kako je gotovo u svim prometnim nesrećama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila, kao i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili droga u krvi, dok je za posljedice sudionika u velikoj mjeri uzrok – nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Osim toga, navode iz policije, evidentiran je i povećan broj poginulih vozača mopeda i motocikala uzrokovanih kršenjem prometnih propisa s njihove strane, ali i od strane drugih sudionika u tim prometnim nesrećama.

Apeli iz policije

  • Slijedom navedenog, apeliramo na sve sudionike u prometu da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti i poštuju ograničenja brzine kretanja propisanih zakonom ili postavljenim prometnim znakovima, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu, adekvatno smještaju djecu u vozilu te drže dovoljan razmak između vozila prilikom vožnje u kolonama.
  • Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, s obzirom da nepoštivanjem i nepažnjom znatno povećavaju mogućnost stradavanja u prometu te ih pozivamo da se odgovorno i savjesno ponašaju, kako bi spriječili dovođenje u opasnost sebe i druge sudionike u prometu!

Pojačane aktivnosti

 
- Slijedom svega navedenog, upozoravamo da će policijski službenici ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa - poručuju.

Komentari