Totovec: Požar na deponiju lokaliziran, spriječena eksplozija

Objavljeno: 11.07.2011. 17:16

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Požar koji je u ponedjeljak poslijepodne oko 15 sati buknuo na deponiju otpada čakovečke komunalne tvrtke Čakom u Totovcu kraj Čakovca ozbiljno je zaprijetio eksplozijom obližnje plinske stanice. Brzom intervencijom tridesetak vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Čakovec i obližnjih dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi veći incident je spriječen.

Požar na deponiju otpada u Totovcu buknuo je nešto prije 15 sati i to na vanjskoj strani sortirnice u kojoj se nalazilo nekoliko strojeva. S obzirom da je požar buknuo na vanjskoj strani sortirnice nije se odmah uključio sustav za dojavu o požaru.

Prema neslužbenim informacijama do požara je došlo zbog upaljača koji je bio odložen u otpadu, a koji je zbog velike vrućine eksplodirao.

Djelatnik Čakoma pokušao je ugasiti požar protupožarnim aparatom no u tome nije uspio te se vatra uskoro proširila na unutrašnjost sortirnice i počela prijetiti plinskoj stanici koja se nalazi svega nekoliko metara od objekta.

Vatrogasci su za samo nekoliko minuta od dojave o požaru stigli na mjesto događaja i počeli gasiti požar te riskirajući vlastite živote počeli hladiti plinsku stanicu kako ne bi došlo do eksplozije.

Policija je za to vrijeme blokirala promet u krugu od pola kilometra od deponija. Požar je lokaliziran oko 17 sati.

Deponij tvrtke Čakom u Totovcu obišli su i međimurski župan Ivan Perhoč i gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon kako bi zahvalili vatrogascima na uspješnoj intervenciji. Na sreću, u požaru nije nitko stradao no zabilježena je veća materijalna šteta.

- Oštećeni su vrlo vrijedni strojevi no najbitnije je da nitko nije ozlijeđen. Strojeve ćemo već nekako nadomjestiti, no ljudski život i zdravlje nemaju cijenu - rekao nam je gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon.

Komentari