Uršić o suđenju Sučiću: Žalostan je progon siromašnog studenta od strane bogatog varaždinskog poduzetnika

Objavljeno: 14.05.2015. 13:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Zoran Stanko

Na Općinskom sudu u Varaždinu u četvrtak je nastavljen postupak protiv Matije Sučića. Riječ je o studentu strojarstva iz Tuhovca kojeg za sramoćenje tuži varaždinska komunalna tvrka Univerzal, a na današnjem ročištu saslušani su svjedoci obrane.

Riječ je o spornom priopćenju o javnoj tribini održanoj 14. ožujka prošle godine u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu pod nazivom "Ekološki pristup gospodarenju otpadom". Autor tog priopćenja u ime Kriznog eko stožera Varaždin je Matija Sučić, a u njemu je navedeno da "enegrana Univerzal polako, ali sigurno truje sadašnje i buduće generacije, s obzirom na činjenicu da se u njoj već mjesecima spaljuju frakcije smeća dobivene mehaničkom obradom na poznatom varaždinskom odlagalištu smeća".

Na današnjem ročištu svjedočio je predavač s te javne tribine ugledni fizikalni kemičar Stanko Uršić.

-To što je student iznio je nepobitno jer proizlazi iz materijalnih činjenica koje sam iznio na predavanju. To je u priopćenju prenio utemeljeno i u studentskom izričaju - rekao je Uršić koji ističe da se u energani Univerzala spaljivao komunalni otpad.

- Tome u prilog ide i izvještaj HERA-e i nema rasprave o tome da se u energani vršilo neregularno i neselektivno spaljivanje otpada. Produkt toga su dioksini koji su kancerogeni i štetni za zdravlje. Žalosno je da jednog siromašnog studenta progoni bogati varaždinski poduzetnik zbog sramoćenja, a ne brine ga što je oštetio državni proračun. Licemjerno je to od njega i način na koji želi kompromitirati znanost - dodao je Uršić.

Uršić tvrdi da se tako dovelo u pitanje zdravlje građana, a u tom smjeru je išlo i svjedočenje Josipe Juričev Sudac.

- Dioksini su spojevi koji vrlo vrlo kancerogeni, a posebno mogu utjecati na zdravlje trudnice i osoba mlađih od 18 godina kod kojih uzrokoju neplodnost i imunološke bolesti - rekla je biokemičarka Juričev Sudac.

Obrana je preložila vještačenje vještaka kemijske struke te da se u spis doda odgovor Ministarstva zaštite okoliša, zaključci inspekcijskih nadzora i odgovor vlade Mireli Holy.

Na današnjem ročištu trebao je biti ispitan i Marijan Kovačić, vlasnik Univerzala koji je prije ročišta rekao da je dosta blaćanje njegove tvrke.

- Radi se o sustavnom iznošenju neistina prema našoj tvrtci. Radi se o sramoćenju, iznošenju laži. Stotinjak nadzora koji su napravljeni unutar 2 do 3 godine, nijedan nadzor nije utvrdio negativnost. Otkud pravo studentu, umirovljeniku, radniku da iznosi neistinite podatke i sramoti tvrtku, naravno da tvrtka trpi štetu - zaključio je Kovačić.

Komentari