Varaždinac muljažama pribavio oko 650.000 kuna, a sad želi izgladiti situaciju

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 26.10.2015. 19:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: ilustracija

Na Županijskom sudu u Varaždinu održana je javna rasprava u slučaju protiv Ivana Bošnjaka (48) iz Varaždina kojeg se tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Riječ je optužnici koju je Županijsko državno odvjetništvo podiglo 22. travnja prošle godine. Optužnicom se osim Bošnjaka, bivšeg direktora autoprijevozničke tvrtke Promteh iz Zagreba, teretilo i Željka Gotta. Gott iz Donjeg Kućana se pak nagodio i priznao krivnju te vratio inkriminiranu sumu novca.

Sudi se tako još uvijek Bošnjaku koji je transakcijama uspio sebi, kako tvrdi ŽDO, nepripadno pribaviti oko 650.000 kuna.

Bošnjak je bio dužan preko 150.000 kuna osječkoj tvrtki Panonija, a zatim je taj svoj dug prebio na račun društva Promteh kao da mu je ono dužno 227.000 kuna, iako je znao da Promteh prema njemu nema nikakvih obaveza. Pritom je se okoristio za 187.000 kuna, a za Promteh je nastala šteta od 227.000 kuna.

Bilo je tu još nepostojećih dugova i prijeboja, a odvjetništvo sumnja i kako je Bošnjak u to vrijeme s blagajne društva u više navrata podizao novac, ukupno 380.000 kuna. Taj novac nije trošio za poslovanje društva već ga je neosnovano zadržavao za sebe.

Isposlovao je 2008. godine i prijeboj potraživanja u kojem se za 28.000 kuna okoristila tvrtka Laudis u vlasništvu njegove supruge. Kako tvrdi DORH, radilo se o nepostojećem potraživanju tvrtke Laudis prema tvrtki Promteh.

Također mu se na teret stavlja da je nepripadno pribavio još oko 40.000 kuna raznim sumnjivim kompenzacijama.

Na današnjem ročištu saslušan je stečajni upravitelj tvrtke Promteh nam kojom je okončan stečajni postupak.

- Bila je predložena predstečajna nagodba, međutim taj prijedlog je odbijen pa je nakon toga nadležni trgovački sud pokrenuo stečajni postupak po prijedlogu FINE, a postupak je proveden tako da je nadležni sudac otvorio i istovremeno na istom ročištu zaključio stečajni postupak - rekao je Miljenko Požgaj, stečajni upravitelj.

Nepodmirene obveze na dan donošenja tog rješenja su 411.698,52 kuna i isključivo se odnose na porezni dug.

Bošnjak je istaknuo da je spreman nagoditi se s vjerovnicima i dogovoriti s državnim odvjetnikom kako se cjelokupni postupak ne bi odužio i da je spreman u nekoliko dana ući u konkretne dogovore oko toga duga.

Nastavak suđenje očekuje se 16. studenog.

Komentari